23948sdkhjf

Fødevareskandale satte skub i økologisk biogasanlæg

Anlægget blev indviet i fredags

Finansminister Kristian Jensen indviede i fredags Danmarks hidtil største økologiske biogasanlæg,  Nature Energy Månsson,der producerer økologisk biogas til gasnettet.

Det var en fødevareskandale i sommeren 2011, der var startskud til anlægget.

- Vejen hertil har været lang og ikke uden udfordringer. Faktisk er en af udfordringerne den fødevareskandale, som Europa oplevede i sommeren 2011. Dengang blev en række tyskere syge, og i første omgang fik salathoveder skylden. Alt salat fra de tyske producenter blev trukket tilbage og forbruget af salat faldt i hele Europa. Da vi jo producerer en del salat her på gartneriet, gav det lidt sved på panden.

- Der var nu ikke noget i vejen med vores salat. Og faktisk var det slet ikke salatens skyld. Det viste sig at være importerede bukkehornsfrø fra Egypten, der var synderen. Men det fik mig for alvor til at indse, at alene mistanken om, at noget kunne være galt med vores produkter kunne ødelægge vores virksomhed. Den risiko skulle minimeres, og derfor besluttede jeg at gå i gang med at bygge et biogasanlæg.

Sådan sagde direktør for for gartneriet Axel Månsson ved indvielsen i fredags.

Grønt foregangsland
Det var som sagt finansminister Kristian Jensen, der klippede den grønne snor til anlægget. En investering på 130 millioner opført i et samarbejde mellem NGF Nature Energy og Axel Månsson.

Anlægget producerer biogas på hønsemøg, madaffald og grønsagsaffald. 

- Anlægget i Brande er endnu et bidrag til den grønne omstilling af gasnettet, hvor restprodukter fra landbruget, organisk affald fra industrien og husholdningsaffald fortrænger naturgassen. Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas, siger adm. dir. i Nature Energy Ole Hvelplund.

Stort potentiale
En analyse fra Damvad Analytics viser, at biogassektoren kan bidrage med op til 16 mia. kr. om året til BNP og skabe 20.000 arbejdspladser over hele Danmark.

- Biogasanlægget i Brande er endnu et godt eksempel på Danmark som grønt foregangsland. Biogassektoren er en sektor med et stort eksportpotentiale, som potentielt kan skabe mange arbejdspladser i Danmark, siger administrerende direktør i Nature Energy Ole Hvelplund.

Fakta om det økologiske biogasanlæg

  • Anlægget behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs.
  • Anlæggets årlige produktion af biogas kan opvarme 4.000 hjem eller holde en biogasbus kørende i 14 mio. km.
  • Anlægget i Brande er det første økologiske biogasanlæg i Danmark, der leverer gas til danske husstande via gasnettet.
  • Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.
  • Biogasanlægget i Brande ejes af Axel Månsson Øko og Nature Energy.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126