23948sdkhjf

Vidensdeling er luft under vingerne for vindbranchen

Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. Sådan formulerede K.E. Løgstrup det menneskelige ansvar, vi har over for hinanden. Skulle man overføre denne tanke til erhvervslivet, så handler det om vidensdeling. Konkurrenter og samarbejdspartnere og leverandører, der sammen sørger for, at hinanden lykkes, og at den danske vindindustri står stærkt.

Vidensdeling har været essentiel for den globale førerposition, den danske vindbranche har, og i dag nyder hele vindbranchen godt af, at vi er gode til det. Når der bliver skabt et rum, hvor virksomheder kan mødes, sparre, vidensdele og definere indsatsområder, der kan nedbringe omkostningerne ved vind, optimere produktionsprocesser, favne nye værdikædetendenser og styrke teknologiudviklingen, så styrker det branchen som helhed, da det øger vores konkurrenceevne til resten af verden.

Netværk skaber forretning
Skal vi udbygge vores position som udstillingsvindue og teknologisk pionerland for resten af verden, så kræver det, at vi fortsætter og understøtter den mangeårige danske tradition for tæt og tillidsfuldt samarbejde virksomhederne imellem. Der er en unik vilje i den danske vindbranchens værdikæde til at stå sammen for at styrke hele branchens samlede konkurrencedygtighed, for at sikre at vi lykkes sammen som branche.

Danmark er hjemsted for nogle af verdens absolut dygtigste virksomheder inden for vind, og vi har igennem årene set flere eksempler på, at netop disse konkurrerende virksomheder lægger hånden på kogepladen og forpligter sig selv og hinanden på at finde områder, hvor de kan samarbejde om at styrke deres konkurrencedygtighed overfor både andre markeder og teknologier.

Ved Vindmølleindustriens nytårskur 18. januar talte erhvervsminister Brian Mikkelsen om, hvad han mente skulle drive udviklingen for de danske virksomheder i fremtiden. Et af de områder, han fokuserede på, var digitalisering som et af de kernepunkter, som danske virksomheder skal have lettere mulighed for at give sig i kast med. Og netop digitalisering var et af de områder, som vindbranchens aktører udtrykte stor interesse for, da de var samlet til nytårskuren.

Når branchens aktører samles i netværk - om det er de store producenter eller de små leverandører - så opstår der imponerende synergieffekter, der afføder flere projekter. Et konkret eksempel på et af dem er APQP4Wind, der i sin tid startede som en drøftelse i Vindmølleindustriens Quality Assurance netværk, hvor virksomhederne klart udtrykte et behov for en branchestandard for kvalitetssikring i produktionsprocesserne.

Det har, med bl.a. Siemens Gamesas og Vestas’ store engagement, resulteret i en ny, vindspecifik APQP (Advanced Product Quality Planning) manual med tilhørende træningskoncept, som er i fuld gang med at blive udrullet såvel i Danmark som globalt.

Netværket og samarbejdet i APQP4Wind vidner om, at vi i Danmark har unikke evner til at sætte os sammen og definere en dagsorden, som resten af verdens vindindustri tager til sig. Det giver i særdeleshed værdi til de virksomheder, som deltager, og som har været med til at udvikle standarden. Derfor er projektet også støttet af Industriens Fond, fordi det kan sikre yderligere vækst i vores branche.

Det har stor værdi, at vi samarbejder som branche, og at vi sørger for, at hinanden lykkes. Det er af selvsamme årsag, at Vindmølleindustrien nu sætter endnu større fokus på at facilitere den positive udvikling, der sker i foreningens netværk.

Med en ny foreningsstruktur øger Vindmølleindustrien sit fokus på netværk, hvor det vil være muligt for medlemmer at deltage i såvel tværfaglige som specialiserede netværk. Tanken bag er at udnytte og udvikle vores position som det naturlige samlingspunkt og neutral platform og agere facilitator for, at vindbranchen i endnu højere grad selv driver teknologiudviklingen, skaber nye markedsforhold og nye måder at arbejde på tværs af værdikæden.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062