23948sdkhjf

Fremtidens Forsyning ser ud - næsten - som i dag

En blød mellemvare - dog langt mere markedsdrevet.

I Rapporten Fremtidens Forsyning 2035 opstilles fire forskellige scenarier, der alle er oplagte muligheder for, hvordan forsyningssektoren kan skrues sammen i Danmark i 2035.

Men hvad mener FRI, der står bag rapporten, egentligt selv? Hvilket scenanie peger de på?

- Det scenarie FRI vil anbefale ligger i krydsfeltet mellem de skitserede scenarier. Vi har lagt vores scenarie, hvor det er mere markedsrettet i forhold til det vi har i dag, men det gør også at det bliver meget karikeret. Man skal være opmærksom på, at det, der kan lade sig gøre på et område, ikke nødvendigvis kan lade sig gøre på et andet område, siger Henrik Garver adm. direktør hos FRI.

Et sammenkog
Så et helt ny scenarie er altså dukket op – et sammenkog af de fire tænkte scenarier.

- Vi ser et scenarie hvor der er mere konkurrence end det vi kender i dag. Reguleringen er mere ensartet, hvilket gør det enklere at drive multiforsyninger, så man administrationsmæssigt kan håndtere det på tværs af forsyningsarter. Det er mere ensartet, men der er samtidig plads til forskellighed, forklarer Henrik Garver.

I 2035 er den danske forsyningssektor mere kundedrevet og nye spillere er kommet på banen - også udenlandske, producenter af udstyr blander sig i konkurrencen, og der er opstået nye forsyningsaktører, der leverer el, varme, køl, gas og vand samt tager sig af affald og spildevand. Naturlige monopoler er adskilt fra øvrig forsyningsaktivitet, så der er fri adgang til infrastrukturen og ressourcerne.

- Vi inviterer simpelthen en tredje part til at levere ind til nettet, forklarer Henrik Garver.

Det er altså forsyningssektoren i 2035, hvis den anskues gennem FRI-brillen.

Forskellen på i dag og 2035
Ser man på illustrationen over scenarierne, så ligger FRIs grønne fremtids-bløp næsten oven i det, vi har i dag.

Men helt konkret, hvad er så den væsentligste forskel på nutidens forsyning og FRIs mulige fremtidsscenarie?

- Forskellen er, at sektoren bliver mere markedsdrevet end den er i dag – mere kommercialiseret om man vil, siger Jens Brandt, forretningschef for Forsyning hos Niras, der har udarbejdet rapporten sammen med FRI.

Undgår ikke statslig indblanding
Spørger man en af dem, der agerer i forsyningssektoren anno 2017. Så er han overvejende enig.

Søren Gais Kjeldsen, direktør for Miljø- og Energiforvaltning i Aalborg Kommune og direktør for Aalborg Vandkoncern er enig i, at fremtiden ligner nutiden – om end hans bløp på kortet er lidt mere udflydende end FRIs.

Hans tænkte scenarie spænder bredere, men grundlæggende er han ikke uenig.

- Jeg tror ikke, det grundlæggende ændrer sig. Der vil være regulering og så vil vi se en del specialisering inden for de forskellige forsyningsarter, men der er også ting, der ryger ud. Tingene vil skubbe sig over mod det mere markedsorienterede, siger Søren Gais Kjeldsen.

- Der vil stadig være kommunal forsyning i 2035. Den statslige indblanding tror jeg ikke vi slipper for. Jeg tror ikke helt staten kan lade være med at blande sig, siger han.

2035 er ikke så langt væk
Når Søren Gais Kjeldsen ikke tror, at det grundlæggende vil ændre sig så meget, så er der en årsag til det.

- De investeringer, vi laver i sektoren i dag, er så store. Projekterne og afskrivningerne løber over mange år. De anlæg skal også bruges i 2035 ellers er det spildt. Set i det lys, så er 2035 altså ikke så forfærdeligt langt væk, siger han.

Den anskuelse deler han med Henrik Garver.

- Vi skal have en strategi for fremtidens forsyning, der kan sikre investeringshorisonten. En stor del af den infrastruktur vi har i dag – har vi jo også i 2035. Derfor er der en række ting, der er låst fast. Dem kan man ikke røre ved, siger Henrik Garver.

Men når det så er sagt, så er der alligevel noget, der kan og vil blive ændret. I hvert tilfælde hvis man spørger Henrik Garver.

- Hvis man går tyve år tilbage, så er infrastrukturen den samme, men den måde det hele er skruet sammen på med klimatilpasninger og klimaforandringer. Det har ændret sig, og vi kommer som minimum til at se en tilsvarende udvikling de næste tyve år både hvad angår markedsadgang, teknologi og forbrugerkrav til service. Det skal være mere markedsdrevet for at løfte det, uden at det bliver wild west, siger Henrik Garver.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Læs mere om: FRI
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111