23948sdkhjf

Et kompas i debatten om fremtidens forsyning

Skal fremtidens forsyning være markedsdrevet eller statsdrevet. Ny rapport tager det lange lys på.

Fem samfundsvilkår, megatrends og en række rammevilkår danner udgangspunktet for det udsyn Foreningen for Rådgivende Ingeniører FRI ridser op i rapporten Fremtidens Forsyning 2035.

Rapporten, der er udarbejdet af Niras i tæt samarbejde med FRIs ekspertudvalg inden for klima- og miljø samt energi, blev præsenteret på et branche-topmøde i Aarhus tidligere på måneden.

- Det er her vi tager det rigtigt lange lys på og kigger ind i de megatrends, der i de næste mange år kommer til at forme fremtiden for forsyningssektoren, sagde formand i FRI Carsten Toft Boesen indledningsvist.

På baggrund af fem samfundsmål, megatrends og rammevilkår definerer FRI fire forskellige scenarier for fremtidens forsyning i 2035.

Analytisk ramme
Den analytiske ramme for udarbejdelsen af rapporten er som nævnt bygget på tre grundpiller: samfundsmål, megatrends og rammevilkår.

Det er altså ufravigelige parametre, som gør sig gældende for hvert af de fire scenarier.

Under samfundsmål finder man høj forsyningssikkerhed; en effektiv forsyningssektor med lavest mulige priser; høj ressourceeffektivitet; en forsyningssektor, der understøtter udvikling af innovative, teknologiske løsninger samt en høj kundetilfredshed og fleksible løsninger for den enkelte husholdning og virksomhed.

Megatrends er defineret ved, at det er en række ændringer i verden som højst sandsynligt kommer til at ske. Her har Niras og FRI defineret seks megatrends, altså områder, hvor der næsten med 100 procents sikkerhed vil ske ændringer fra i dag til 2035: klimaforandringer, ressourceudnyttelse, globalisering, urbanisering, teknologi og digitalisering.

- Megatrendsene kommer i høj grad til at få en betydning for måden, man forsyner på, siger Jens Brandt, forretningschef for forsyning hos Niras og en af kræfterne bag rapporten.

Foruden megatrends findes en række rammevilkår, som er de dele af forsyningssektoren, der kan være svære at ændre. Som megatrends skal de indtænkes i alle scenarier. Her er der tale om, at monopolaktørerne fortsat vil være regulerede; at forsyning bliver en service; effektivisering; geografisk konsolidering af sektoren – altså færre enheder - og et minimumskrav til miljø.

De fire scenarier
Nå, nok om rammevilkår og megatrends – nu til de fire scenarier, der spænder mellem en statslig og en mere markedsdrevet styring i et marked, der er præget af multiforsyninger kontra de mere specialiserede forsyninger. 

- Scenarie et er en statslig drevet multiforsyning, der producerer og distribuerer alle former for forsyning, mens scenarie to er regulerede forsyninger. Det minder mest om det, vi har i dag. En blanding af det hele – en blød mellemvare, siger Jens Brandt og går hurtigt videre til de to næste scenarier, altså scenarie tre og fire. 

- Både scenarie tre og fire er markedsdrevede, men hvor det ene er præget af store multiforsyninger, er det andet præget af mange specialiserede forsyninger, forklarer han.

Et indspark ikke en facitliste
Rapporten er baseret på megatrends, interviews med centrale aktører og embedsmænd samt FRI-virksomhedernes viden om forsyningssektorens struktur, anlæg, teknologi og udfordringer.

De har alle bidraget til resultatet, de fire scenarier, der dog ikke skal ses og anvendes som en facitliste. 

- Det er et indspark, et kompas i debatten om, hvordan forsyningssektoren skal se ud. Regeringen mangler en smule ambitioner omkring udviklingen. Derfor blander vi os, fortæller Jens Brandt.

- Vi spænder her et udfaldsrum ud til debat – og forhåbentligt kommer vi og politikerne til at bruge rapporten som udgangspunkt for diskussionen om, hvor vi skal hen. Uanset hvordan det udvikler sig, så bliver det enormt spændende, slutter han.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093