23948sdkhjf

Øget import af træ i dansk kraftværker fortrænger dansk halm fra energiforsyningen

Overskudsproduktion på to mio. tons halm rådner på markerne
De danske halmproducenter mærker konsekvenserne af en omlægning i varmeværkernes produktion. En planlagt omlægning af forbruget i Studstrupværket påvirker efterspørgslen efter den danskproducerede halm. I stedet for en blanding af halm og kul er planen, at der i fremtiden skal anvendes træpiller. Alene denne omlægning vil reducere Dong Energys halmforbrug med 100.000 tons.

Træimporten forundrer og irriterer
Importen af træaffald og træpiller fra Canada og Rusland er steget til 151.000 tons fra 47.000 tons indenfor en kort årrække. Samtidig er import af træbrændsel fra de baltiske lande vokset.

Denne udvikling skaber undren hos halmleverandørerne.

- Vi står i halm til knæene og ser røgen fra canadisk og russisk træ stige op af kraftværkerne. Det er bindegalt, og desværre er der udsigt til, at det bliver endnu værre, siger formand for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard til Jyllandsposten.

Advarer halmproducenterne
Hidtil har Dong Energy årligt købt 500.000 – 600.000 tons halm fra de danske landmænd. Det tal tror leverandørerne vil blive reduceret med op mod 200.000 tons om året. En udvikling der kan få store konsekvenser for de danske landmænd.

- Det vil smadre markedet for halm i hele Vestdanmark. Min anbefaling er, at landmændene bør indstille alle investeringer i maskiner og andet udstyr, der bruges til at presse og levere halm til kraftværkerne. Samtidig bør halmleverandørerne overveje at frigøre kapital ved at sælge maskinparken til Østeuropa, siger Hans Stougaard.

Ligeledes ser halmleverandørerne en række uheldige samfundsøkonomiske konsekvenser ved reduktionen i brugen af danskproduceret halm i varmeværkerne.

- Når produktionen af halm til kraftværkerne indstilles, vil det koste arbejdspladser for chauffører, landbrugsmedhjælpere, håndværkere og servicefolk i landområderne. Dermed udflager vi endnu flere danske arbejdspladser, siger Hans Stougaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112