23948sdkhjf

Det lange seje træk

De kystnære havmølleparker har hårde vilkår i disse år.

Havmølleparker langs de danske kyster har levet en omtumlet tilværelse de senere år.

Magasinet Offshore

Artiklen er en del magasinet Offshore, som netop er udgivet: Læs magasinet her. http://epaper.nordiskemedier.dk/nordiskemedier/151/

Du kan også læse andre artikler fra magasinet:


Det politisk godkendte statslige udbud af først 450 MW kystnær havvind fra 2012 mødte helt utrolig megen modstand, inden man i september 2016 kunne offentliggøre, at det var Vattenfall, der løb med sejren og retten til at opføre det reducerede projekt på 350 MW kystnær vind ud for kysten ved Hvidesande i parkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

Men også havmølleparker under Åben-dør-ordningen har hårde vilkår – og projektselskaberne bag, må væbne sig med en god portion tålmodighed.

Otte ansøgninger
Lige i øjeblikket har Energistyrelsen otte ansøgninger til kystnære havmølleparker under Åben-dør-ordningen liggende. I Åben-dør-ordningen kan en projektudvikler frit ansøge om etablering af en havmøllepark i et givent område - ikke nødvendigvis tæt på land, men dog så tæt på at i-landføring kan ske uden brug af dyr transformer.

Hofor, European Energy, Rønland Havvindmøllepark og Sønderborg Forsyningsservice står bag de nuværende otte ansøgninger, men ingen af dem er i nærheden af, at være klar til noget som helst.

Hofor afventer godkendelse af ansøgningen om at lave forundersøgelser på sine to parker Aflandshage og Nordre Flint. European Energy afventer svar på ansøgninger til hele fire parker Jammerland Bugt, Omø Syd, Mejlflak og Frederikshavn Havmøllepark.

Sønderborg Forsyningsservice har netop fået godkendelse til at undersøge havbunden og havet i det område, hvor havmølleparken skal etableres, men de undersøgelser skal senest være afsluttet i december 2018 – så også det projekt har lange udsigter.

Langstrakt proces
De otte ansøgninger hos Energistyrelsen har været længe undervejs. Sønderborg Forsyningsservice har arbejdet med Lillebælt Syd siden 2010, mens European Energy eksempelvis har arbejdet med Omø Syd siden 2013. Ifølge projektudviklerne er man langt fra i mål.

- Åben-dør-projekterne er ikke noget, der sker den dag i morgen. Parkerne er på forskellige stadier i VVM-processen, men fælles er, at vi endnu ikke har fået en byggetilladelse. De vil med andre ord ikke kunne bygges under det nuværende regime for landvind, den såkaldte 25-øre-ordning, og det er usikkert, om de bliver klar til de kommende auktionsrunder. Som det ser ud nu, ville parkerne derfor skulle kunne klare sig alene med spotprisen for el, hvilket er en udfordring, lyder det fra European Energy.

Også hos Hofor venter man på Energistyrelsen.

- Vi afventer pt. svar fra Energistyrelsen vedrørende vores ansøgning om tilladelse til at lave forundersøgelser til de to havmølleparker, siger Kim Pind, senior konsulent hos Hofor.

Mange hensyn at tage
Godkendelsesprocessen for et åben-dør-projekt er en omfattende og langstrakt proces, der omfatter tre forskellige tilladelser - en forundersøgelsestilladelse, en etableringstilladelse og en tilladelse til udnyttelse af energien. Sagsbehandlingstiden afhænger af det konkrete projekt, og processen kan variere fra projekt til projekt grundet en lang række forhold for eksempel krav til miljøvurderinger, justeringer af projekt, høringer med mere.

Det mærker man også hos Hofor med projekterne Aflandshage og Nordre Flint.

- Formålet med forundersøgelserne er at vurdere, hvorvidt det er muligt at opføre projekterne. Projekterne skal derfor være teknisk og økonomisk mulige at opføre samtidig med, at de ikke afstedkommer uacceptable miljømæssige og/eller øvrige samfundsmæssige påvirkninger. Her vil hensyn til fugle og havpattedyr, nærhed til Københavns Lufthavn samt visuelle påvirkninger være centrale, fortæller Kim Pind om nogle af de mange udfordringer.

- I Danmark har vi tidligere haft en god tradition for finde løsninger, hvor der er plads til grøn omstilling til vedvarende energi, og hvor hensynet til miljøet og andre samfundsmæssige interesserer samtidig kan varetages. Havvindmøller er en effektiv måde at foretage den grønne omstilling på, da havmøller normalt producerer meget mere strøm end landvindmøller og solceller. Derfor håber vi selvfølgelig også på at resultatet af forundersøgelserne vil gøre det muligt for os at opføre havmøller i nærheden af København, siger Kim Pind.

Kim Pind vurderer, at de to parker Aflandshage og Nordre Flint har et potentiale på 100-250 MW pr. park.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078