23948sdkhjf

Friturefedt bliver til biodiesel i en fart

Restauranternes brugte fritureolie er en kilde til biodiesel. Nyudviklet katalysator udfører processen op til seks gange hurtigere, forenkler arbejdet og sparer energi.
Fritureolie fra fastfood-restauranter og pommes frites-fabrikker bliver hver uge afbrændt i fjernvarmeværker, men der er også firmaer, som raffinerer olien og omdanner den til biodiesel.

To amerikanske forskere fra Brown University i New England har nu udviklet en miljøvenlig katalysator, som gør det væsentligt nemmere at raffinere olien, skriver Ingeniøren.

Én enkelt proces
Med den nye katalysator kan behandlingen reduceres til én enkelt proces i samme tank frem for to, som man bruger nu.

I den ene proces bruges svovlsyre til at nedbryde frie fedtsyrer til biodiesel. I den anden bruges kalium-hydroxyd eller natrium-hydroxyd til at nedbryde triacylglyceroler. Det skal nødvendigvis gøres i forskellige tanke, så det er besværligt.

Processen går også langt hurtige end andre metoder.

Lang vej
- Det lyder meget positivt. Men der er nu lang vej fra laboratoriet til et anlæg i fuld skala. Selv hvis det viser sig, at katalysatoren er egnet til opskalering, så tager det typisk to-tre år, før sådan en ny proces bliver praksis, siger Dakas tekniske chef Kjær Andreasen til Ingeniøren.

Daka bruger i øjeblikket cirka ti procent af oliens energi i omdannelsesprocessen til biodiesel.

Hvilken metode, der ender med at blive den endelige, afhænger af produktionsomkostningerne, mener Dakas tekniske chef Kjær Andreasen.
Læs mere om: Daka
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079