23948sdkhjf

Solfirmaer: Teknologi-neutrale udbud er det eneste rigtige

Mens Vindmølleindustrien ikke lige frem klapper i hænderne over Regeringens nyeste tiltag – teknologineutrale udbud, hvor man ikke skeler til hvilken type teknologi, der leverer strømmen, men i stedet vælger ud fra kriterierne bedst og billigst – Så er der en helt anden holdning til forslaget i solindustrien.

Læs og hør mere om de teknologi-neutrale udbud her:

Vind og sol skal konkurrere om statslig støtte

Vindbranche om ny støtteordning: Voldsomt uambitiøst

Eller i hvert tilfælde hos to af sol-industriens aktører i Danmark.

- Det er ikke uambitøst. Jeg synes, det er fornuftigt at lave energineutrale udbud, siger direktør hos AT Solar i Sønderborg, Nicolai Faaborg Andresen.

Han suppleres af Michael Vater hos Better Energy med base i Vejle.

- Vi hylder tiltaget velkommen – det er det eneste rigtige. Hvis du kigger på den danske elforsyning, så er der en vis overvægt af vindmøller. Man skal ikke subsidiere nogle teknologier frem for nogle andre, siger Michael Vater. 

1,3 mia. er mange penge
Ud over at støtten bliver teknologineutral vil den også frem over blive givet som et fast tillæg per produceret kilowatt-time og ikke som en fast afregningspris. Og den bliver givet i hele anlæggets levetid, typisk 20 år. I årene 2018 og 2019 er der afsat 1,3 mia. kroner til formålet.

Og det er mange penge i solcelleverdenen.

- Det er rigtig mange penge i vores verden. Det er vi slet ikke vant til. Men jeg kan godt forstå hvis vindmølleindustrien klager sig lidt. Der er de jo vant til helt andre tal, siger Nicolai Faaborg Andresen. 

Lad de billigste og bedste vinde
Om den nye ordning kommer til at understøtte den ene teknologi frem for den anden, er ifølge Michael Vater underordnet. Teknologierne i dag – det være sig sol eller vind – skal ikke leve på subsidier.

- Vores opgave er at producere billig grøn strøm og blive bedre til det. Ikke at leve af subsidier. Det er jo bare et hjælpemiddel i en overgangsperiode, indtil vi når markedsprisen – og der er vi desværre ikke endnu, siger Michael Vater.

Bolden gives dermed op i den teknologineutrale kamp.

- Lad de billigste og bedste vinde, slutter han.

Fakta:

Grundpræmisserne i ny støttemodel for vedvarende energi

  • Teknologineutralitet. Konkurrence på tværs af teknologier om det samme produkt (grøn strøm) – i første omgang vind og sol.
  • Støtte tildeles som et fast pristillæg (og ikke fast afregningspris), så usikkerheden fsva. elprisudviklingen ikke bæres af staten men af producenten, hvormed producenten stilles overfor mere normale markedsvilkår og retvisende prissignaler, og usikkerhed om støtteudgifter reduceres.
  • Støtte hele anlæggets levetid (20 år), hvor der ydes støtte til faktisk produktion for at få mere retvisende incitamenter til vedligeholdelse og udskiftning.
    (Kilde: Ritzau)
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079