23948sdkhjf

Energiselskaberne energisparede for mere end de skulle

Danske energiselskaber indenfor el, naturgas, fjernvarme og olie har i 2016 realiseret energibesparelser på 11,0 PJ. Energisparemålet var 10,1 PJ, så året ender med en overopfyldelse, som kan overføres til kommende år. Det fremgår af en netop offentliggjort status fra Energistyrelsen. 

Elnetselskaberne har i 2016 haft en spareforpligtelse på 3,62 PJ og har realiseret 4,32 PJ. Dermed har elnetselskaberne samlet leveret 19 procent flere besparelser end målet.

Hos Dansk Energi er tallene som forventet:

- Det undrer os ikke, at vi har en overopfyldelse af sparemålet i 2016. Mange projekter har en lang implementeringstid, og derfor vil en tilpasning til det lavere mål for 2016 først slå igennem i løbet af de kommende år, siger Kamilla Thingvad, afdelingschef for Dansk Energi.

Hun bemærker, at der realiseres flere besparelser inden for el end hos de øvrige energiarter. Det er uhensigtsmæssigt i forhold til de langsigtede politiske målsætninger, hvor alle er enige om at el er fremtidens energibærer, siger Kamilla Thingvad.

- Den skæve afgiftsstruktur sender et forkert signal om at spare uforholdsmæssigt mere på el end andre energiarter. Derfor mener vi også, der skal ses på elafgiften og tilrettelæggelsen af energieffektiviseringsindsatsen fremadrettet, således at det i højere grad afspejler de langsigtede politiske mål.

Energibesparelserne bliver særligt fundet indenfor produktionserhverv, viser statusopgørelsen. Tidligere evalueringer af energispareindsatsen viser, at effekten af energisparetiltag, der bliver gennemført i erhvervene er større end de tiltag der gennemføres hos private - det vil sige, at additionaliteten er højere. Derfor mener Kamilla Thingvad, at det er positivt, at der er fokus på besparelser i erhvervene.

Ved udgangen af 2016 er der opbygget en samlet overopfyldelse på fem procent af sparemålet siden energispareforpligtelsen blev fastsat i 2006.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141