23948sdkhjf

PSO-fremskrivningen: Lavere støtte til el-produktion end ventet

Energistyrelsens opdaterede PSO-fremskrivning skærer 2,3 mia. af udgifterne frem mod 2025.

Energistyrelsens opdaterede PSO-fremskrivning beskriver det forventede støttebehov frem mod 2030 under de nuværende rammevilkår og den vedtagne politik, og fremskrivningen inkluderer dermed ikke nye tiltag.

Med denne forudsætning forventes udgifterne til støtte at falde fra ca. 7,9 mia. i 2017 til ca. 1,4 mia. kr. i 2030.

Det generelle fald i udgifterne er et udtryk for, at en række støtteordninger udløber, samt at støtten til eksisterende anlæg udløber med tiden. Såfremt der laves nye politiske initiativer, vil støtteomkostningerne ændre sig tilsvarende.

Lavere udgifter til støtte af elproduktion end tidligere forventet
Den opdaterede fremskrivning viser, at de forventede udgifter til støtte af vedvarende energi til elproduktion er lavere end tidligere beregnet.

Energistyrelsens seneste fremskrivning fra december 2016 angav således en faldende udgift fra ca. 7,8 mia. kr. i 2017 til knap 5 mia. kr. i 2025. De opdaterede tal viser et fald til ca. 2,7 mia. kr. i 2025. Frem mod 2030 forventes et yderligere fald til en omkostning på ca. 1,4 mia. kr.

Forskellen til den tidligere fremskrivning skyldes primært, at der forventes en højere elpris, samt at der ikke er vedtaget en ny støtteordning for landvind som erstatning for den nuværende, der udløber i 2018.

Derudover er fremskrivningen opdateret med nye tekniske forudsætninger for de forskellige typer af teknologier, der påvirker resultatet.

Udgifterne afhænger især af udviklingen i elprisen
Fremskrivningen er dog underlagt væsentlig usikkerhed, da den er afhængig af en række faktorer, der er svære at bestemme, herunder udviklingen i brændselspriser, elpriser og teknologiomkostninger for de forskellige typer af anlæg.

Særligt elprisen har betydning, da støtten til bl.a. havvind udbetales som forskellen mellem elmarkedsprisen og en garanteret afregningspris. 

Fremskrivningen viser, at udgifterne derfor kan forventes at variere 10-20 %, hvis elprisens niveau generelt er højere eller lavere end forventet. Derudover kan der komme større udsving fra år til år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094