23948sdkhjf

Ukorrekt historie om fracking i nye tilladelser

Altingets Energi- og Klimaportal har i går og i dag bragt historier med budskabet om at Energistyrelsen ”igen giver grønt lys for fracking”.

Baggrunden er de to tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter og geotermisk energi, som Nail Resources har ansøgt om på Lolland-Falster efter Åben Dør-proceduren, og som Altinget omtaler som ”fracking-tilladelse”.

Historien, som blev viderebragt af en række medier herunder Energy Supply, er forkert.

Tilladelse til at efterforske og eventuelt indvinde kulbrinter giver ikke selskabet automatisk ret til at gennemføre en frakturering af lagene i undergrunden. Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Alle tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter og geotermisk energi kan føre til behov for frakturering både i efterforskningsfasen og en eventuelt senere indvindingsfase, hvis der gøres fund af kulbrinter, jf. den redegørelse energi-, forsynings- og klimaministeren oversendte til Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget.

Men hvis situationen opstår, hvor der bliver behov for at stimulere en boring for at opnå en forbedret produktion, ved f.eks. frakturering, vil det skulle godkendes særskilt af både Energistyrelsen og miljømyndighederne efter bestemmelser i undergrundloven og miljølovgivningen. Hvis de miljø- og sikkerhedsmæssige hensyn ikke kan opfyldes, godkendes aktiviteten ikke.

I de seneste tilladelser, hvor der har været gennemført en efterforskningsboring på land, er der ikke foretaget frakturering. Det gælder tilladelsen 1/10 i Vendsyssel, hvor der er i 2015 blev gennemført efterforskningsboringen Vendsyssel-1. Og det gælder tilladelsen 1/05 i Sønderjylland, hvor der i 2011-12 blev gennemført efterforskningsboringen Felsted-1.

Begge tilladelser er nu leveret tilbage.

Altinget bragte 12. juni en historie om, at de to berørte kommuner intet havde hørt om de to tilladelser. Energistyrelsen har I forbindelse med sagsbehandlingen 30. maj 2016 hørt de relevante myndigheder, herunder Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune om sagen.

Fakta:

  • Energistyrelsen modtog den 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources Denmark B.V. om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter og den 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster.
  • I forbindelse med Energistyrelsens sagsbehandling har styrelsen 30. maj 2016 hørt relevante myndigheder, herunder Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune.
  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt sendte 31. maj 2017 en redegørelse om de to tilladelser til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg efter § 6 i Lov om anvendelse af Danmarks undergrund. Det er ministeren, der udsteder nye tilladelser til efterforskning og indvinding af råstoffer i undergrunden. Sagen har været behandlet i udvalget, og der er stillet opfølgende spørgsmål om sagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078