23948sdkhjf

Tysk gas stiller nye krav til danske kedler

Danmark begynder i løbet af efteråret at importere naturgas fra Tyskland. Det kan betyde, at titusindevis af kedler skal indreguleres på ny.
Tysk gas vil i løbet af efteråret flyde over grænsen mellem Danmark og Tyskland. Det betyder, at den svindende danske Nordsøgas får konkurrence. Samtidig betyder det, at der skal stilles nye krav til indregulering af landets gaskedler, da den tyske gas ligger betydeligt lavere i Wobbeindekset, skriver Tekniq.

Ikke uden udfordringer
Den nye situation på gasområdet er, som nævnt, ikke uden udfordringer for det danske naturgasnet og kan blandt andet betyde at titusindevis af danske kedler muligvis skal indreguleres på ny og ekstra omhyggeligt, fordi gassen fra Nordsøen og Tyskland er af meget forskellig kvalitet.

– Vi har hidtil været vant til naturgas med en meget stabil kvalitet og med et højt Wobbetal. I fremtiden bliver toleranceområdet betydeligt bredere. Det er vi nødt til at forholde os til, og der vil næppe være nogen vej uden om at anvende en metodik, hvorefter alle gasforbrugende apparater bliver indreguleret på ny, siger Nils Lygaard, som er teknisk konsulent i Tekniq.

Driftsmæssige problemer
Danske gasforbrugende apparater er hidtil blevet indreguleret efter meget små tolerancer på grund af det høje Wobbetal i den danske naturgas fra Nordsøen.

Men med denne nuværende regulering er der risiko for at nogle apparater får tændingssvigt på gassen ved laveste Wobbetal.

– Det er et rent driftsmæssigt problem, men i værste fald står vi med de nye gaskvaliteter også over for sikkerhedsmæssige udfordringer, siger Nils Lygaard og forklarer, at en kedel indreguleret efter ”tynd” gas risikerer at afgive for meget kulilte, hvis gaskvaliteten skifter til den ”fede” gas.

Dynamisk skift i kvaliteten
Årsagen til, at de svingende gaskvaliteter giver problemer i Danmark og ikke i de øvrige europæiske lande, er i følge Bjarne Spiegelhauer, Dansk Gasteknisk Center, at vi i Danmark indregulerer gasapparaterne i marken på den aktuelle gaskvalitet, mens man i andre lande arbejder med fabriksindregulerede apparater.

– En anden årsag er, at mens man i de fleste lande godt nok har varierende gaskvalitet, så er den inden for geografiske delområder alligevel i lange perioder rimelig konstant. I Danmark vil vi få et dynamisk skift i gaskvaliteten inden for hele det tilladelige område, da naturgassen skiftevis vil komme via Tyskland og fra Nordsøen. Vi kender heller ikke nødvendigvis den aktuelle gaskvalitet, når indreguleringen foretages, slutter han.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078