23948sdkhjf

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen.

I snart seks år har Frederikshavn Forsyning arbejdet på at omlægge fra naturgas til en grønnere varmeproduktion, men har lige så længe haft svært ved at opnå god virksomheds- og god samfundsøkonomi.  

- Vi har haft mange scenarier i spil og kan nemt skabe virksomhedsøkonomi i produktion med grønne brændsler, men samfundsøkonomien spænder ben. Vi har svært ved at se, at regeringen har et inderligt ønske om at omlægge til grøn energi. Vi oplever, at omstillingen afhænger af afgifter, og at omstillingen ikke må give det mindste hul i statskassen, siger Lars B. Østergaard, forsyningschef for vand og varme i Frederikshavn Forsyning, til Forsyning & Energi.

Frederikshavn Forsyning arbejder sammen med rådgivningsvirksomheden Cowi om det nye anlæg til mellem 100 og 200 millioner kroner afhængig af model, hvis det bliver bygget.

Cowi har skitseret tre mulige alternativer til fortsat produktion på naturgasfyret kraftvarme eller 100 procent produktion på kedelanlæg. Model 1 er en varmepumpe på damp fra affaldsforbrænding, som i dag bruges til elproduktion. Model 2 er en varmepumpe drevet af en el- eller naturgasmotor. Model 3 er et flisfyret kraftvarmeanlæg med ORC-enhed eller dampturbine til elproduktion.

Den bedste økonomi for virksomheden og dermed forbrugerne har det flisfyrede kraftvarmeanlæg, som til gengæld har den dårligste samfundsøkonomi.

Lovgivningen siger, at fjernvarmeprojekter skal udvise positiv samfundsøkonomi, hvor projektets omkostninger, statens tab i afgifter og miljøomkostninger skal beregnes og holdes op mod de nuværende anlæg. Den virksomhedsøkonomisk gode løsning kan være samfundsøkonomisk dårlig, da de to beregninger er forskellige.

Nye forudsætninger i maj
Naturgaskedler suppleret med affaldsvarme og overskudsvarme, som Frederikshavn Forsyning har i dag, har med en lav gaspris, lav CO₂-kvote, lav investering, høj statsafgift og høj virkningsgrad en positiv samfundsøkonomi, men til gengæld den dårligste økonomiske effekt for virksomheden på sigt og dermed også for den varmepris, forbrugerne skal betale.

- Med de gamle forudsætninger kunne vi ikke opnå positiv samfundsøkonomi i model 1 og 2, fordi de var dyrere end gaskedlerne. De er nu en anelse billigere end naturgas på grund af  de nye forudsætninger fra maj, en større stigning i naturgasprisen og en mindre stigning i elprisen. Vi skal dog stadig arbejde på at optimere anlæg, produktion og drift i alle tre projektmodeller, så vi kan opnå et bedre resultat for både virksomheds- og samfundsøkonomien, hvis Frederikshavn Forsyning skal investere i et nyt grønt anlæg, siger energispecialist hos Cowi, Jens Ove Busk.    

Frederikshavn Forsyning ønsker fortsat et nyt anlæg, men har svært ved at se hvordan.

- Vi kan ikke træffe en så stor investeringsbeslutning med langt perspektiv ved de nuværende rammevilkår. Kraftvarmekravet betyder for eksempel, at vi ikke kan bygge et nyt værk, uden at halvdelen af vores produktion skal være el, som vi betragter som et overløbsprodukt, som aldrig kan forrente eller tilbagebetale de 40-50 millioner kroner, som vil være strømmens andel af investeringen, siger Lars B. Østergaard.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125