23948sdkhjf

Farvel til glødepæren på 75 W

Glødepærer på 75 W forsvinder efter 1. september i år. Det sker som led i EU's beslutning om helt at vinke farvel til de energislugende glødepærer over en 4-årig periode.
2. fase af EU's plan om at udfase de gammeldags glødepærer træder i kraft den 1. september 2010. Det betyder at man ikke længere kan finde klare glødepærer på 75 W i butikkerne, når lagrene i EU er tømt for den pæretype, oplyser Center for Energibesparelser på sin hjemmeside.

Men det bliver ikke det store afsavn for danskerne. Kun 1/4 af danskerne synes, at de klare glødepærer er et reelt alternativ til de matte pærer, viser en forbrugerundersøgelse, som A&B analyse foretog for CFE i marts.

Glødepærer på 75 W er heller ikke nær så udbredte i Danmark som pærer på 60 W og 40 W – og slet ikke den klare glødepære .

Mange har skiftet til sparepærer
- 40 % af danskerne har allerede helt eller delvist skiftet hjemmets glødepærer ud. I stedet har de indrettet sig med sparepærer og energieffektive halogenpærer og har kun nogle få glødepærer, siger lysekspert Poul Erik Pedersen, Center for Energibesparelser.

Dermed har de fleste danskere taget konsekvensen af EU-beslutningen.

Sparer mindst 280 kr. om året
Beregninger fra Center for Energibesparelser viser, at en gennemsnitlig dansk husstand sparer mindst 280 kr. om året på elregningen ved at udskifte halvdelen af glødepærerne med sparepærer og den anden halvdel med energiforbedrede halogenpærer.

Mere pæreinformation
Forbrugerne får nu også mere information om lyskilderne. På pærens emballage og på hjemmesider er det et krav, at producenten giver en række oplysninger om pæren, herunder blandt andet levetid, antal tænd-sluk før svigt, eventuelt kviksølvindhold og en advarsel hvis lyskilden ikke kan dæmpes.

Det sker ligeledes efter 1. september 2010, når lagrene er tømt for de nuværende lyskilder. Og det gælder, uanset om det er en energiforbedret halogenpære, en sparepære eller en LED-pære.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078