23948sdkhjf

Keramiske brændselsceller på vej mod markedet

Topsoe Fuel Cell A/S og Risø DTU har modtaget en bevilling fra Energistyrelsen på 54,5 mio. DKK til at bringe prototyper på markedet.
Pengene skal sikre, at den hidtidige indsats inden for keramiske brændselsceller (SOFC) fortsættes og i 2012 bringes frem til prototyper, som lever op til markedskravene inden for effektivitet, levetid og pris.

Keramiske brændselsceller er en teknologi til mere effektiv fremstilling af elektricitet.

Sammenlignet med traditionelle teknologier har de højere virkningsgrad, er støjsvage og har lavere udledninger af bl.a. CO2. De fungerer ved at omdanne den kemiske energi i et brændstof direkte til elektricitet.

Samarbejde mellem forskning og industri
Afdelingen for Brændselsceller og Faststofkemi på Risø DTU har gennem et årti haft et tæt samarbejde med Topsoe Fuel Cell om at udvikle brændselscelleteknologien.

Det har ført til store teknologiske fremskridt, og det nye projekt tillader partnerne at fortsætte samarbejdet inden for den udvikling og demonstration, der skal føre teknologien frem mod det kommercielle marked.

Projektet ligger i fortsættelse af tidligere projekter støttet af bl.a. EUDP, ForskEL og Højteknologifonden, der har bidraget til opbygningen af en enestående stærk kompetence på området. Danmark er således med helt fremme i den internationale front inden for keramiske brændselsceller.

Et markedsorienteret projekt
I forhold til tidligere SOFC-projekter er det nye projekt mere udpræget markedsorienteret.

Topsoe Fuel Cell skal udvikle prototyper, der sigter mod helt konkrete produktmarkeder, og et eksternt høringspanel med deltagelse af uafhængige energiselskaber og slutbrugere vil sikre fokus på markedskravene.

Risø bidrager til projektet med ekspertise inden for celleudvikling og -fremstilling.

Der vil blive fokuseret på at fremstille brændselsceller med højere ydeevne og længere holdbarhed samt på at udvikle billigere og mere miljøvenlige fremstillingsmetoder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109