23948sdkhjf

Danmark i front med energieffektive indkøb

Danmark ligger nr. tre i EU, når det gælder om at købe energieffektivt ind i det offentlige
Mindst 50 procent af de offentlige indkøb i EU skal være grønne til nytår. Sådan lyder målsætningen fra EU, og Danmark har bedre chancer for at nå målet end de fleste andre EU-lande. Ved den sidste måling i 2007 lå vi nummer tre i EU med 46 procent grønne indkøb.

Det er resultatet af en målrettet indsats fra offentlige indkøbere, mener klima- og energiminister Lykke Friis.

- Indkøberne er simpelthen gode til at købe energieffektivitet ind. Deres indsats kan bringe os over 50 procent inden den næste måling i 2011. Men det er vigtigt, at vi er klar til at hjælpe både den lille børnehave, som skal have nyt fjernsyn og den store statsinstitution, der laver udbud på indviklede it-løsninger, siger Lykke Friis.

Vejledning hjælper til at nå målene
Med Center for Energibesparelsers Indkøbsvejledning er indkøberne allerede tæt på at opfylde EU’s mål. Det vurderer projektleder Anders Hjorth Jensen fra Center for Energibesparelser, der støtter ideen om et minimumsmål for grønne indkøb.

- At følge vejledningen fører til grønne indkøb. Anbefalingerne i Indkøbsvejledningen bygger blandt andet på Energy Star-mærket, som også danner grundlaget for mange af EU-kriterierne til grønne indkøb, siger han.

Mindst halvdelen af kommunerne bruger da også Indkøbsvejledningen, blandt andre Danmarks tre største byer, København, Århus og Odense.

Andel grønne offentlige indkøb i EU’s top 7
1. Østrig: 47 procent
2. England: 47 procent
3. Danmark: 46 procent
4. Finland: 39 procent
5. Sverige: 38 procent
6. Tyskland: 32 procent
7. Holland: 27 procent
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109