23948sdkhjf

Cirkulær økonomi kræver friere reguleringsmæssige rammer

Cirkulær økonomi kan drive innovation af nye bæredygtige forretningsmodeller samt give adgang til nye markeder. Der er ingen tvivl om, at den cirkulære tilgang vil bidrage til at fremtidssikre danske virksomheder i en verden, hvor ressourcerne er knappe og konkurrencen er hård. Men problemet er, at en række administrative og reguleringsmæssige forhindringer står i vejen for at udnytte potentialet fuldt ud.

Cirkulær økonomi bidrager til bedre recirkulering af materialer og en øget genanvendelse blandt andet til produktion af el, hvilket kan styrke væksten og give gevinster for miljø og klima.

Regeringen sætter i disse år fokus på cirkulær økonomi. Det sker bl.a. gennem et advisory board, som i dag offentliggør dets anbefalinger til, hvordan Danmark udnytter cirkulær økonomi og derigennem øger virksomhedernes indtjeningsmuligheder, minimerer miljøpåvirkningen og fremmer en bedre genanvendelse af ressourcerne. Mit håb er, at det arbejde kan være med til at få ændret barriererne for at agere økonomisk cirkulært.

Det er for eksempel administrativt og juridisk omstændeligt at markedsføre produkter, der er skabt af stoffer fra spildevand. Det kan give manglende incitament for spildevandsselskaber til at yde den nødvendige indsats herunder indgåelse af innovationssamarbejder med virksomheder for at indfri det beskrevne potentiale. Vandselskabernes økonomiske regulering sætter ligeledes barrierer for spildevandsselskabers aktiviteter med salg af energi og produkter som f.eks. struvit til gødningsformål der fremstilles ved udvinding af fosfor fra spildevand.

Der er behov for nye udbudsformer og udvikling af nye forretningsmodeller for partnerskaber mellem vandselskaber og virksomheder, hvor det i højere grad bliver muligt for vandselskaberne at indgå i teknologiudvikling inden for cirkulære løsninger og sælge produkter genereret ved vandforsyning og spildevandsrensning. Eksempler på produkter er grundvandskøling, biogas, gødningsprodukter mm. 

Foruden genanvendelse af spildevand og ressourcer i spildevand har også sambehandling af kildesorteret organisk dagrenovation og spildevandsslam et stort cirkulært potentiale. Sambehandling af organisk affald og kildesorteret dagrenovation kan sikre bedre udnyttelse af eksisterende renseanlæg ved brug af overskudskapacitet, større biogasproduktion, som kan anvendes til el og varme, naturgas, transport og/eller proces på renseanlægget. Desuden kan det organiske materiale fungere som kulstofkilde i renseanlæggets hovedproces og erstatte køb af kemikalier. Samtidig er der et eksportpotentiale for danske virksomheder, som kan indfries gennem samarbejde og partnerskaber mellem vandselskaber og virksomheder.

Jeg ser frem til offentliggørelsen af anbefalingerne fra regeringens advisory board og håber, at bureaukratiet og de barriererskabende regler fjernes, så vi kan få mulighed for at praktisere cirkulær økonomi.

Der er ingen tvivl om, at det vil være en gevinst for både vandsektoren og samfundet .

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11