23948sdkhjf

Første spadestik til CO2-neutralt kraftvarmeværk

Tidligere på måneden blev al tvivl om hvorvidt Sindal Varmeforsyning ville få sit nye CO2-neutrale kraftvarmeværk manet i jorden, da Hjørring Kommune stillede den længeventede kommunegaranti på 50 mio. kr.

Med den garanti  i hånden kunne driftleder hos Sindal Varmeforsyning Jesper Skrubbeltrang gå videre med planerne og nu har man altså taget første spadestik til anlægget, der koster godt 65 mio. kr. at opføre. 

Bruger al salgs brændsel

Det er entreprenørfirmaet Vennelyst fra Hjørring, der skal opføre den bygning, der skal huse den nye multibrændselsovn fra Dall Energy, der med sit fleksible forgasningsanlæg gør det muligt at bruge alle mulige former for brændsler, f.eks. haveaffald, træer, grene men også gyllefibre og affald fra bryggerier kan puttes i anlægget. 

- Dall Energy har garanteret at udledning af NOx er under 100 mg/m3 hvilket er under halvdelen af, hvad der er normalt. Anlægget kan også køre med forskellige brændsler, f.eks. haveaffald, så vi regner med at kunne bruge lokale ressourcer. Det betyder reelt set, at når vores borgere afleverer grønt affald på genbrugspladsen, så får de det tilbage som varme i radiatoren, forklarer Jesper Skrubbeltrang, driftsleder for Sindal Varmeforsyning.

At den nye multibrændselsovn, der både producerer strøm og varme, har så lav udledning af emissioner, betyder at Sindal belønnes med tilskud fra staten, så varmepriserne holdes nede og forbrugerne derved undgår en årlig stigning på mindst 5000 kr.

- Vi har brugt en del år på at undersøge markedet for et nyt anlæg, der skal erstatte det naturgasfyrede anlæg, når det i 2019 ikke længere er rentabelt at benytte naturgas til fjernvarme. Med dette nye anlæg fra Dall Energy kan vi som minimum holde varmepriserne nede. Men hvis det går som forventet, så får vores brugere lavere varmepriser, forklarer Bjarne Christensen, der er formand for Sindal Varmeforsyning.

Det var Hjørrings borgmester Arne Boelt og Sindal Varmeforsynings formand Bjarne Christensen, der tog første spadestik til opførelsen af det nye CO2-neutrale kraftvarmeværk, som i fremtiden skal forsyne varmeforbrugerne i Sindal med miljøvenlig fjernvarme.

Anlægget skal stå færdigt til til varmesæsonen 2018/2019.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

3.195