23948sdkhjf

Energisparegevinst ved udnyttelse af røggasvarme

BHJ i Hobro har investeret i bæredygtig produktion ved at erstatte den sorte nedslidte oliekedel med en supermoderne naturgasfyret dampkedel med fødevandsforvarmer og røggaskølere.
BHJ i Hobro, som producerer funktionelle animalske proteiner til fødevareindustrien, har i samarbejde med Verdo Energirådgivning netop realiseret et af de største energispareprojekter i fabrikkens historie. En splinterny kedelcentral stod klar efter påsken og er i dag effektivt i brug.

- Vi har længe arbejdet med at reducere vores udgifter i produktionen og skåne miljøet for drivhusgasser. Og da vores lokale energirådgivere foreslog skiftet fra fuelolie til gas, var vi meget åbne over for ideen. Vi kan nu med den nye naturgasfyrede kedelcentral se, at det gør en stor forskel. Det siger fabrikschef hos BHJ, Martin D. Ravnsbæk, der har fulgt projektet hele vejen.

Mens mange virksomheder trods løbende debat om global opvarmning producerer videre med et stort spild af energi, sparer BHJ for alvor på kalorierne med en særdeles effektiv udnyttelse af røggasvarmen. Med den nye naturgasfyrede dampkedel kan fabrikken tappe næsten al varmen ud af skorstensrøgen, der før steg op og kun fyrede for gråspurvene.

Kondenseringen af røggassen fungerer helt optimalt. Energien der udvindes under kondenseringsprocessen bruges til forvarmning af spædevand, kondensat og brænderluft samt til genvinding af varme. I den nye gaskedel genbruges al tidligere spildvarme.

Energisparegevinst
BHJ har sagt farvel til fuelolie og goddag til naturgas leveret af DONG Energy og distribueret af HMN Naturgas. Det gør det muligt at sænke energiforbruget markant. BHJ ser frem til energibesparelser i millionklassen. BHJ har foretaget en økonomisk investering med en kort tilbagebetalingstid, da investeringen vil være tjent hjem ved besparelser i løbet af 3-4 års drift. Så pengene er givet godt ud.

Med den naturgasbaserede dampkedel reduceres virksomhedens energiforbrug med hele 7,5 mio. kWh/år. BHJ sparer miljøet for et varmeforbrug, der svarer til det årlige varmeforbrug i hele 450 parcelhuse. Samtidig reduceres udledningen fra skorstenen med hele 5.000 tons CO2 om året. Væk er den sorte samvittighed og græsset er grønnere.

First class virkningsgrad
Endnu en fordel ved det nye anlæg er, at driftssikkerheden forbedres, fordi det er muligt at følge kedlens drift. Selv små, usynlige lækager spores hurtigt med indbyggede ledningsevnemålere. Anlægget er konstrueret til at kunne køre ubemandet i 72 timer med den mest moderne teknologi. Operatøren kan let overvåge og styre driften takket være PLC-touchskærme med overskuelige brugerflader, som sikrer overblik.

I den nye naturgasfyrede dampkedel går ingen damp til spilde - så fra en virkningsgrad på 82 procent når BHJ nye højder med en virkningsgrad tæt på 100 procent. Naturgassen er samtidig meget mere stabil end fyringsolien, der kunne sode kedlerne til og derved skabe et større vedligeholdelsesarbejde og driftsstop.

- Vi har planlagt efter at få et energieffektivt anlæg med en virkningsgrad i first class. Derfor har vi etableret røggaskondensering for at optimere varmeproduktionen. Andre energikilder end naturgas var med i vores overvejelser, men som en produktionsvirksomhed i den energitunge vægtklasse valgte vi en naturgasbaseret dampkedel med garanteret høj effektivitet og virkningsgrad, siger Martin D. Ravnsbæk.

Max Weishaupt, kendt som totalleverandør af avanceret fyringsteknik, har projekteret hele leverancen og monteringen af det nye anlæg. Samtidig har projektchef Lasse P. Østergaard fra Weishaupt bidraget med konkrete energispareråd i tilknytning til kedlen og energistyringen heraf. Selve monteringsarbejdet er foretaget af autoriserede VVS-installatører fra VVS-TECH i Hobro.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125