23948sdkhjf

Selv de vildeste ideer er en mulighed

Hvordan kommer man af med de 500 millioner liter vand i en kaverne? Det spørgsmål tumler Energinet med.

Renoveringen af Energinets kavner i gaslageret Ll. Thorup ved Limfjorden blev kort før jul stoppet af Natur- og miljøklagenævnet, fordi der var skabt tvivl om de miljømæssige konsekvenser af arbejdet.

Renoveringen af gaslageret foregår nemlig ved at lede vand fra Limfjorden ned i kavernerne i salthorsten for derefter at lede vandet ud i fjorden igen.

Da Natur- og Miljøklagenævnet stoppede arbejdet var renoveringen af én af syv kaverner i gang - og i det står der nu 500 millioner liter vand – hentet fra Hjarbæk Fjord.

Vandet skulle efterfølgende have været ledt ud i Lovns Bredning, men nu er det altså strandet i den ene kaverne.

Alt bliver vendt og drejet
Energinet, der ejer gaslageret, har nu sat eksperter til at vurdere fremtiden for lageret, og hvad man gør med de mange kubikmeter vand. Og eksperterne er kommet på arbejde.

- De skal finde alle de alternative muligheder for at lukke vandet ud i Lovns Bredning. Selv de vildeste ideer bliver vendt og drejet, fortæller afdelingsleder Allan Therkelsen hos Energinet.dk.

Han forventer, at en endelig løsning eller plan for enten tømning eller lukning af lageret ligger klar senest i august måned.

Rørledning & tankbiler
Som sagt er Energinet.dk forholdsvist åbne over for ideer til, hvordan man kommer af med vandet.

En af mulighederne er at transportere det saltholdige vand ud i havet via en rørledning. En anden er at pumpe vandet op og fjerne det med tankbiler, hvilket vil koste op mod en milliard danske kroner og 30-40.000 ture med tankbiler fra Ll. Thorup til Ekokem i Nyborg, hvor det saltholdige vand kan renses.

En tredie mulighed er også at lade vandet blive dernede.

- Det er jo det, man ville gøre, hvis man skulle lukke lageret, fylde det med vand. Men det ville kræve en fortløbende omkostning, da man ikke har kendskab til, hvad der sker, når man når ud over en vis periode, fortæller Allan Therkelsen.

Det koster
At kavernen har været fyldt med vand siden jul har kostet hos Energinet.

- Det betyder, at vi har måtte nedjustere muligheden for at opbevare kundernes gas, hvilket har givet et økonomisk tab. Det er svært at sætte nøjagtige tal på, men det drejer sig nok om et tocifret milliontab, siger Allan Therkelsen.

Han kan dog glæde sig over at selvom den ene kaverne er ude af drift, så fungerer de seks andre kaverne i gaslageret upåklageligt. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187