23948sdkhjf

Svenska Kraftnäts sat på plads i sag om elpriser

Efter beskyldninger om misbrug af dominerende stilling, har EU Kommissionen og Svensk Kraftnäts nu indgået en aftale, der skal sikre forbrugerne en fast - lavere - pris på el.
Aftalen er resultat af en klage, som Dansk Energi indbragte over Svenska Kraftnät for EU-kommissionen i juli 2006, oplyser Dansk Energi på sin hjemmeside.

- Vi glæder os over, at sagen om Svenska Kraftnäts begrænsninger på eksport af strøm til Danmark nu er afgjort. Det vil gavne både konkurrencen og forbrugerne, siger chefkonsulent Charlotte Søndergren, Dansk Energi.

Svenske flaskehalse
Svenske Kraftnät har igennem en lang årrække rykket interne svenske flaskehalse på nettet til den dansk-svenske grænse for at fastholde én fælles og urimelig lav svensk elpris.

Dansk Energi har klaget over, at den svenske systemoperatør - via hyppige og ofte uforudsigelige begrænsninger på elhandlen ved Øresund - har sat nationale interesser højere end fælles.

EU-kommissionen har heldigvis også haft en mistanke om, at begrænsningerne på eksport af strøm strider mod EU-traktaten som ’misbrug af dominerende stilling’.

- Vi glæder os over, at Kommissionen har lyttet til os, siger Charlotte Søndergren.

Svenske forbrugere favoriseret
Ligesom Dansk Energi mener Kommissionen, at Svenska Kraftnäts handlinger favoriserer svenske forbrugere på bekostning af forbrugerne i nabolandene.

Aftalen mellem EU-kommissionen og Svenska Kraftnät, der i går blev gjort juridisk bindende, indebærer, at Sverige fra november 2011 inddeles i to eller flere budområder. Det vil sige, at markedsbaserede prissignaler bliver givet til producenter i Sverige afhængig af, om produktionen er placeret i nord eller i syd.

Den kapacitet, der er til rådighed i kablerne, er dermed til rådighed for handlen med strøm – for Svenska Kraftnät og alle nabolande.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125