23948sdkhjf

Japan og positivlisten skal drive væksten hos HSWind

Efter povert dansk husstandsmølleår søger HSWind andre græsgange.

Husstandsmølleproducenten HSWind har haft et vanskeligt 2016 – hvor et stærkt vigende salg af møller på det danske marked og positivlisten for husstandsmøller kom til at spille en betydelig rolle.

Især første del fik stor betydning for virksomhedens regnskab, hvor man for 2016 finder et minus på bundlinjen.

Årets bruttotab udgør -328.187 kr. mod 1.471.261 sidste år. Det ordinære resultat efter skat udgør -1.383.432 kr. mod -108.081 kr. sidste år.

Nu hedder det Japan, Italien og sydhavsøerne
Selskabets økonomiske præstationer har som sagt været meget påvirket af et vanskeligt dansk marked. Derfor har HSWind besluttet sig for at rette fokus mod udlandet, herunder det japanske marked.

- De har en usædvanlig høj feed-in-tarif, så det går vi efter, forklarer Ulrich Høgenhaven, der forventer, at man allerede i år vil kunne sælge en hel del møller til japanerne.

- Faktisk så mange som vi kan producere. Det går vildt for sig derovre, siger han.

Men inden man rykker til Japan mangler HSWind lige den japanske typegodkendelse af Viking VS 19,9 kW-mølle, der skal sælges i Japan.

Men så skulle det også gerne give pote herefter – Ledelsen forventer nemlig at der inden for en forholdsvis kort tidshorisont er skabt succes på det japanske marked.

- Vi har givet det to år, hvis ikke det bliver en succes, må vi bare fortsætte på det niveau, vi er på nu. Altså hutle os igennem, siger Ulrich Høgenhaven, der forventer at have den japanske typegodkendelse i hænderne meget snart.

Ud over Japan har HSwind også kig på Italien, Tyskland, Ukraine og de sydlige stillehavsøer.

Comeback på Positivlisten
Sidste år i august kom det frem at Energinet.dk havde strammet reglerne for, hvilke husstandsmøller, der kunne komme på den danske positivliste. Det betød, at fire danske selskaber fik deres møller pillet af listen og blandt dem var HSWind.

Dengang sagde Ulrich Høgenhaven til Energy Supply:

- Det giver os en meget besværlig godkendelsesproces, hver gang vi skal have sat en mølle op. Men der er jo ikke andet at gøre end at komme på den liste igen.

Og som sagt så gjort.

Ligenu ligger al dokumentation for HSWinds Viking VS-mølle til godkendelse hos Dansk Energi. HSWind har dog modtaget en tilkendegivelse af, at man kommer på listen igen.

- Det regner jeg med sker inden sommerferien, siger Ulrich Høgenhaven.

Fremtiden for HSWind
Årets resultat for HSWind betegnes som utilfredsstillende, men ikke desto mindre er Ulrich Høgenhaven optimistisk for fremtiden.

Han forventer et stigende salg til Japan over de kommende år, et come-back på positivlisten og en mindre opblomstring på det danske marked.

Det sidste skyldes, at man i forbindelse med den nye puljeordning for husstandsmøller som åbnede den 3. maj, har oplevet en stigende efterspørgsel på VS Viking-møllerne herhjemme.

- Vi har sendt en del projekter ind og det har vores kunder også. Og puljen er jo ikke fyldt endnu. Der har været mindre søgning end første gang, men det skyldes nok det lavere tilskud, siger Ulrich Høgenhaven.

Derudover har HSWind brugt tiden på at udvikle videre på sin VS-mølle, så den nu følger de fleste landes tilslutningskrav og med en simpel softwareændring kan tilpasses de enkelte landes effektgrænser. Møllen har også været gennem en godkendelsesproces, der betyder at der snart er et a-certifikat på vej til møllen i stedet for et b-certifikat.

Alt i alt ser fremtiden lysere ud for HSWind.

- Vi forventer derfor et betydeligt bedre resultat i 2017 samt i de efterfølgende år, fortæller Ulrich Høgenhaven.

HSWind ApS
kr. 2016 2015
Bruttotab -328.187 1.471.261
Driftsresultat -1.731.484 -14.650
Resultat før skat -.1773.428 -53.212
Årets resultat -1.383.432 -108.081
Egenkapital -986.970 -1.603.538
Antal ansatte 3 3
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2016.

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109