Bliver elnettet disruptet?

Elsystemet er ved at blive vendt på hovedet, men den egentlige disruption kommer først, hvis elkunderne kan lagre deres egen strøm og koble sig permanent af elnettet.

”Disruption” har været modeord de seneste år, og de fleste kender vel eksemplet med Kodak, som opfandt den digitale chip til kameraer, men ikke troede, det havde en fremtid og i øvrigt ville ødelægge den eksisterende forretning.

Kodak tøvede, og det var der så andre, der lukrerede på. Resultatet kender vi fra os selv og fra turistdestinationer i hele verden: Alle tager fotos med digitale kameraer - milliarder af fotos af hunde, katte, familiemedlemmer, Den Lille Havfrue, Eiffeltårnet og Den Kinesiske Mur!

Hvordan er det så lige med disruption indenfor energiforsyning?

I Danmark har vi oplevet at gå fra at være verdensmestre i at bygge effektive kulkraftværker til, at de nu bliver udfaset i takt med, at deres teknisk-økonomiske levetid løber ud. Omstillingen er drevet af en kombination af politiske mål og teknologisk disruption i takt med, at vindkraft bliver stadig mere konkurrencedygtig.

Er overgangen fra produktion på termiske kraftværker til vindmøller og solkraftværker disruption? For ejere af termiske kraftværker, der ikke er kommet med på teknologiskiftet: Ja. 

Værdien af nogle af de gamle energiselskaber i Europa er styrtdykket, så man kan godt tale om, at deres forretning er blevet disruptet. Meget af den nye produktion fra vedvarende energi bliver født ind på distributionsnettene, mens inputtet for blot 20-30 år siden foregik på højspændingsniveau.

Situationen har ændret sig, men energisystemet har tilpasset sig de nye tider og har ikke forandret sig radikalt. I en dansk sammenhæng vil en disruption af elsystemet være, hvis forbrugerne begynder at producere deres egen strøm og dermed gør elnettet overflødigt.

Er det sandsynligt, at forbrugerne går offgrid i Danmark?

Vi så i 2012, at op mod 100.000 husstande valgte at investere i solcelleanlæg, som typisk kan dække, hvad der svarer til et års forbrug. Erfaringerne viser ikke overraskende, at de fleste solcelleanlæg producerer meget i sommerhalvåret. I dette forår har der været solrige dage, hvor solcellerne har leveret mere effekt end alle de centrale kraftværker til sammen.

Men, men, men… de fleste vinterdage leverer solcellerne ingenting eller meget lidt. 

De batteriteknologier, der markedsføres til husstandsniveau, er typisk egnede til døgnudjævning, så når energien produceres om dagen, så lagres der energi i husstanden til forbruget om natten.

Batterier til sæsonudjævning fra sommer til vinter er en anden sag. Der forskes i forskellige lager-løsninger, men umiddelbart er ’de store batterier’ ikke økonomisk attraktive i forhold til at være tilsluttet et sammenhængende elsystem.

Jeg er derfor overbevist om, at vi mange år ud i fremtiden vil have et ”klassisk” elnet i Danmark, fordi det er effektivt, leverer el 99,99 procent af tiden og er den samfundsøkonomiske billigste løsning.

Den erkendelse må imidlertid ikke blive en sovepude, så vi ender i en ”Kodak-situation”. Vi i energibranchen skal forberede os på, at vores system vil blive anvendt på nye måder i takt med, at stadig flere elkunder producerer – og lagrer – deres egen elektricitet. Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Kommentarer

Morten Bertelsen
Jeg er på mange punkter enig.

Men Danmark, og danske vejrforhold er en meget lille aktør i det internationale energimarked. Jeg tror vi kommer til at se en disruption af energimarked, og den kommer til at starte i lande med meget sol, og dårligt / ustabilt kollektivforsyning, fx i Afrika.

Her sker der allerede meget på "off grid" området, med solceller og batterier, lidt som med mobilbetaling og telefoni. Her blev der indført M-Pesa i Kenya i 2007, hvor mobilepay først kom i Danmark i 2013.

Værdien er styrtdykket på mange forsyningsselskaber, men hvad sker der hvis/når det for alvor går op for de investorer der står bag forsyningsselskabene, at fremtiden ikke er kollektivforsyning?

Jeg tror ikke at det betyder så meget om horisonten er 5-10-15 eller 20 år før det kommer til at ske. Så snart der er en bred erkendelse, vil der ske en kædereaktion hvor investorer "trækker stikket". Og dette kommer også til at have stor indflydelse på Danmark.

Leo Elling Rasmussen
Påstand nr. 1: El forbruget i DK kommer kun til at stige, meget! Derfor er der både behov for og plads til udbygningen af vedvarende energiløsninger.
Påstand nr. 2: At el nettet bliver udfordret skyldes ikke mangel på kompetencer hos forsyningsselskaberne og den offentlig vilje (hos mening mand). Udfordringen er politisk. Uanset politisk farve findes der ikke forstand nok til at begribe det lovmæssige makværk, som består og tilmed udbygges.

Batterier i private husholdninger vil vinde frem. Det er helt sikkert. Men om det er samfundsøkonomisk rigtigt er måske tvivlsomt. Så længe den politisk beslutningsproces ikke "disruptes", falder vi mere og mere af i forhold til mulighederne.
Men. Hos PHØNIX TAG Energi A/S har vi længe vurderet løsningerne for batteriløsninger til private. Derfor har vi nu etableret et anlæg sammen med JYTAS A/S på Skæring Enge
Her kan vi i virkelig målestok, se hvordan et solcelleanlæg med batteri spiller sammen i en husstand. se her: https://www.solarweb.com/Account/GuestLo...
Som det kan ses, vil der være dage med mere energi fra solen end batteripakken kan optage. Andre dage vil der knapt være energi at lagre. Skulle løsningen være 100%, vil investeringen ende på et urealistisk niveau. Dette vil selvfølgeligt ændre sig.
Vi ved, at nogle vil mener at prisen for batteriløsninger ikke er så afskrækkende. Men vi skylder køberne, at det de investere i også er sikker og holdbar, derfor vil der gå lidt tid før den store udbredelse af private anlæg finder sted. Alt imens er rammebetingelserne for etablering af solcelleanlæg i Danmark meget ringe. Etablering af solcelleanlæg i Danmark sker ikke alene på grund af lovgivningen. Det sker på trods af lovgivningen.

Gitte Wad Thybo
Installering af batterier er en lovende løsning, men det løser, som Jørgen rigtig nok skriver, ikke udfordringen med balancering henover vinteren. Eniig har haft batterier installeret i 5 husstande på Fur i knap 2 år. Husstandene har forskellige størrelse solcelleanlæg (2-6 kWp) og forskelligt forbrug. De får en selvforsyningsgrad på mellem 23-49% på årsbasis (2016) ( og i december var det fx kun 2-3%) og forbruger 45-73% af deres egen produktion (som uden batteri ligger omkring 30%). Men hvad der er nok så interessant for os (Eniig Forsyning) er at effekten henover kogespidsen faktisk reduceres med 50-70%. (pga. forbrugsmønstret i boligerne). Batterierne styres pt uden indblanding fra os og dermed uden indflydelse fra hvad behovet måtte være i el-nettet.
Businesscasen for den enkelte bolig hænger pt ikke sammen, Men med de hastigt faldende priser på batterier kommer det i nær fremtid.
Om det er samfundsmæssigt og planlægningsmæssigt fornuftigt er fortsat en åben diskussion.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Alpha Offshore køber nyt

100 Vestas-møller til Texas

Her er Fairwinds nye havvindchef

Strid om udvidelse af Frijsenborg Biogasanlæg

Brand ved olievirksomhed i Kalundborg

Solcelleejere i offensiven mod minister

Svensk koncern køber to danske virksomheder

Bygningsreglementet strammer skruen

14 nye vindmøller til den Dominikanske Republik

Røde tal skal revancheres

MHI Vestas’ nye fabrik følger planen

Vestas vinder samlet hollandsk mølleudbud

Vindmølleproducenten dobler op på levering til hollandsk vindmøllepark

Succes for Salling Plast-fabrik selvom hovedmarkedet halter

Opfinder vil producere strøm i Lillebælt

- Vi har den højeste ydeevne, der nogensinde er set, siger han

Stort solcelleanlæg tager form

Fagblad: Apples datacentre kræver flere vindmøller end ventet

Fjernvarmeværk dropper solvarmelager

Salg af Nature Energy rykker nærmere

1

Fynboer satser 800 millioner kroner på biogas

3

Er dine børn sprængfyldte med energi?

Hvis ikke - så kan de blive det. Lad sommerferiens udflugt gå til en af Danmarks mange forlystelser, hvor energi og læring er i højsædet.

Mere varmt vand til Thisted Varmeforsyning

Dong Energy må ikke bare hæve priserne

Caverion bygger for Apple i Viborg

Ewiis bestyrelsesformand træder tilbage

- Jeg har bemærket, at der er rettet kritik mod min person, konstaterer Steen Dahlstrøm

Nørre Snede får nyt vandværk

Ugens rokader í bestyrelser og direktioner

Volvo vil kun lave el- og hybridbiler

Mærsk-redegørelse om 42 ton ulovlig udledning er mangelfuld

EUDP-projekt undersøger ny lovende type varmepumpe

Logstor udpeger midlertidig direktør

Mammoet varsler ny æra med to spritnye kraner

Nyt center skal vogte energispareindsatsen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Mærsk udledte ikke-godkendt kemikalie: 42 ton endte i havet

Dansker får ansvaret for Schneider Electric i Nordeuropa

Energiselskaberne energisparede for mere end de skulle

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Rockwell Automation søger producenter, der gør en stor indsats for at opnå sikkerhed i højeste klass

Fremvisning af COBRA landkablet på Fanø

Vakuum i laboratorisk renrum hos José-Carreras Center for somatisk

Hvorfor ikke hjemtage din leasingbil fra Tyskland? - Vi klarer alt for dig.

Stratix 2500 let styret switch opfylder nye netværksbehov

CO2 neutralt website

Mangler I overblik over jeres udstyr?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Momentum Gruppen A/S vil være repræsenteret med en stand på Husum Wind d. 12. – 15. september 2017!

"EnergiØkonomi er klart det bedste system, vi har brugt"

Kært barn har mange navne

Derfor er din CSR-politik vigtig på arbejdspladsen

Nyudviklet Epoxy - DanLam QR

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

dag til dag levering 2017

Nicolai er udlært elektriker hos EL:CON – med flotte karakterer

Solbeskyttelse til dine fittings

Projektering af transformerstationer 10-20/0,4 kV

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Constructor præsenterer verdensnyhed på HI-messen

Opvarmning af tromler og IBCer

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Håndterer du ofte køreplader som vognmand Finn Levå på billedet her?

Ecodesign for ventilationsanlæg

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Send til en kollega

0.229