23948sdkhjf

Danskerne har taget sparepæren til sig

Når danske forbrugere skifter de matte glødepærer ud, så skruer mere end halvdelen i stedet sparepærer i fatningen. Det viser en ny forbrugerundersøgelse, som Center for Energibesparelser har fået foretaget.
Center for Energibesparelser har her ½ år efter EU´s forbud mod matte glødepærer undersøgt, hvad det betød for danskerne:

- Hele 40 % af de danske forbrugere har skiftet næsten alle deres glødepærer. Dermed har mange allerede nu taget konsekvensen af EU´s beslutning og helt udfaset glødepæren i stedet for at følge EU`s udfasningsplan over de næste 3 år.

I tråd med anbefalingen
- Jeg er glædeligt overrasket over, at så mange i så stor udstrækning har indrettet deres hjem med flest sparepærer, nogle få glødepærer og nye energieffektive halogenpærer. Det er helt i tråd med vores anbefaling, siger lysekspert Poul Erik Pedersen, Center for Energibesparelser.

Længe leve sparepæren
Undersøgelsen, som er foretaget af A&B Analyse blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen, viser også, at vi er ret tilfredse med sparepæren. Især sparepærens lange levetid betyder meget for os. Faktisk tæller levetiden allermest, når vi vælger lyskilde. Levetiden er ifølge undersøgelsen endda mere væsentlig end besparelser på elregningen og hensynet til klimaet.

Omkring 39 % svarer, at lyskildens levetid er en meget væsentlig faktor, når de vælger lyskilde. Til sammenligning er besparelsen på elregningen meget væsentlig for 37 %, mens miljøhensynet er mindre væsentligt.

Opfylder alle 3 ønsker
- En sparepære lever op til alle 3 ønsker om ikke at skulle skifte pære ret ofte, at spare på elregningen og bidrage til et bedre klima og miljø. Det er et lovkrav, at en sparepæres levetid skal være mindst 6.000 timer. Og mange har længere levetid – nogle helt op til 15.000 timer. Det svarer til, at sparepæren typisk holder 6-15 år, siger Poul Erik Pedersen.

Sparepærens lysstyrke og farve er også tilfredsstillende, viser undersøgelsen. Derimod kniber det lidt med sparepærens farvegengivelse, som kun 47 % af de adspurgte synes er tilfredsstillende.

Sparepæren er for dyr
Selv om sparepærer lever op til 15 gange længere end de gammeldags glødepærer, så synes næsten 50 % af deltagerne i undersøgelsen, at prisen er for høj. En sparepære koster typisk mellem 20 og 100 kr., men på trods af at de er dyrere end de gammeldags glødepærer, så er sparepærer en god investering.

Tjener sig hurtigt hjem
- Tilsyneladende er forbrugerne ikke helt klar over, at prisen på en sparepære hurtigt tjener sig selv ind på det lavere strømforbrug. Udskifter du en glødepære med en sparepære, betyder det en besparelse på 70 kr. om året på elregningen. Så selv de dyreste sparepærer har tjent sig selv hjem inden for et par år, siger Poul Erik Pedersen.

Kun få har hamstret
De matte glødepærer på 40 og 60 W er nu stort set ved at være væk fra butikkerne, og det er ikke fordi, vi har hamstret i stor stil. Mere end 80 % har slet ikke opkøbt et privat lager af glødepærer. 3,6 % har et større lager af matte glødepærer liggende i skuffen, og det er fortrinsvis de ældre danskere.

Presseforlydender om store hamstringsbølger viser sig altså at være stærkt overdrevne.

Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget i A&B Analyses Danmarkspanel blandt 11.000 tilfældigt udvalgte danskere. Data er indsamlet via internettet fra 27. februar til 2. marts 2010. 1.155 deltog i undersøgelsen. Data er vægtet på køn, alder og geografi, så sammensætningen statistisk matcher den danske befolkning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126