23948sdkhjf

Markant fald i elforbruget blandt kurveknækkere

Nye tal fra Elsparefonden (pr. 1. marts 2010: Center for Energibesparelser) viser et markant fald i elforbruget blandt kurveknækkere i den offentlige sektor i 2009.
2,3 procent, 9.300 MWh eller 14 millioner kroner.

Det er, hvad de 131 offentlige institutioner, med en såkaldt kurveknækkeraftale, har skåret af elforbruget i 2009. Tallene kommer fra en helt ny årsopgørelse fra Elsparefonden og viser altså, at de offentlige institutioner, der arbejder målrettet med at reducere forbruget, skaber konkrete resultater.

[Elsparefonden er fra dags dato blevet til Center for Energibesparelser]

- Elforbruget i den offentlige sektor er steget stødt med en til halvanden procent om året de sidste ti år. Den nye årsopgørelse viser, at den udvikling er ved at vende. Det er andet år i træk, det lykkes for kurveknækkerne at reducere elforbruget — i 2008 faldt forbruget med ca. to procent, og i 2009 altså med 2,3 procent, siger projektleder Anders Hjorth Jensen fra Elsparefonden.´

Fokuseret indsats giver resultater
Hos Elsparefonden er man ikke i tvivl om, at kurveknækkernes gode resultater skyldes en målrettet indsats og løbende fokus på elbesparelser.

- Det markante fald på 2,3 procent skyldes utvivlsomt, at kurveknækkerne arbejder målrettet med elbesparelser ud fra en bindende aftale med os om en bestemt reduktion over en bestemt periode. Mange har lavet handlingsplaner for, hvordan resultaterne skal opnås og organiseret aktiviteterne. Det ser vi nu resultaterne af, siger Anders Hjorth Jensen.

SKAT er højdespringer
Det kan SKAT skrive under på. De er med et stort fald på 15,4 procent på de 19 arbejdssteder, der er tilmeldt Se Elforbrug, blandt højdespringerne i det offentlige. Energiansvarlig Karen-Margrethe Dausgaard er ikke i tvivl om, at det skyldes et målrettet arbejde med besparelser.

- Vi er løbende blevet coachet af Elsparefonden og har derved kunnet fastholde fokus på elbesparelserne. Men derudover har vi også fulgt vores energihandlingsplan og f.eks. skiftet alle vores stationære computere ud med bærbare og udskiftet vores hårde hvidevarer. Vi har også gennemført adfærdskampagner med Elsparefondens materiale og bruger nu elspareskinner, forklarer Karen-Margrethe Dausgaard, der også peger på, at indkøberne i SKAT bliver opfordret til at bruge Elsparefondens Indkøbsvejledning.

Det betaler sig at holde øje med elforbruget
De nye tal stammer fra Se Elforbrug, som er Elsparefondens værktøj til at følge og analysere elforbruget.

I alt ca. 1.900 offentlige arbejdssteder har koblet deres elmåler til Se Elforbrug, og deres elforbrug udgør ca. 35 procent af den samlede offentlige sektors forbrug. Tallene afslører, at det ikke kun er kurveknækkerne, der viser et fald i elforbruget. Alle de offentlige arbejdssteder, der er på Se Elforbrug, kan notere et mærkbart fald i elforbruget. Det ligger på ca. 1,5 procent.

Det står i modsætning til elforbruget i resten af den offentlige sektor, hvor forbruget stiger en lille smule hvert år. Sidste opgørelse fra Danske Elforsyningsstatistik viste en stigning på 1,3 procent i 2008.

- Tallene fortæller mig, at de arbejdssteder, der har fokus på elforbruget - hvad enten de har en kurveknækkeraftale eller ej - opnår besparelser. Alene det at kende sit elforbrug giver resultater i form af reduktioner, siger Anders Hjorth Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094