23948sdkhjf

Fri adgang til test af bølgeenergi- og offshore-projekter

Dansk bølgeenergiudvikler anbefaler test-programmet Marinet - og giver gode råd til potentielle ansøgere.

The Marine Renewables Infrastructure Network er en sammenslutning af 39 organisationer som samarbejder om at fremme vedvarende energiteknologier offshore i Europa.

Målet er at booste udviklingen af bølge-, tidevands- og offshore vind-projekter ved at stille 57 test-faciliteter i 13 europæiske lande til rådighed for udviklerne.

AAU stiller sig til rådighed
Marinet2, der er anden runde i projektet og støttet af EUs Horizon 2020-program, er i gang. Blandt de organisationer, der stiller deres faciliteter og energi-eksperter til rådighed, er AAU.

 - Vi er med på Marinet2. Projektet giver fri adgang til labfaciliteter i EU, hvor man kan teste bølgekraft-anlæg, tidsvand, og offshore-vind. Adgang til laboratorier er gratis og man får 1000 euro per brugergruppe per uge til rejse- og logi-udgifter, fortæller Amélie Tetu, lektor ved Aalborg Universitet.

I første runde af Marinet, der løb i 4,5 år, fik 178 projekter og 800 virksomheder adgang til de europæiske test-faciliteter.

Denne anden runde vil løbe fra 2017-2021.

Marinet2 tilbyder…
Marinet2 tilbyder forskere, udviklere og industrien fri adgang til avancerede europæiske test- og forskningsfaciliteter til understøttelse af forskningen, udviklingen og kommercialiseringen af offshore vedvarende energiprodukter, -komponenter og -systemer.  

Danske udviklere kan dog ikke få adgang til danske faciliteter, men kan i stedet benytte sig af de mange andre test-faciliteter rundt omkring i Europa.

- Vi har call for access, der er åbnet fra d.10. april til d. 20. maj, fortæller Amélie Tetu og opfordrer danske udviklere til at søge. 

Varme anbefalinger fra Floating Power Plant
Blandt de mange projekter, der deltog i første runde af Marinet, finder man danske Floating Power Plant. 

- Vi har testet gennem Marinet og vi vil skam også ansøge i Marinet2-runden. Marinet2 er virkeligt godt program, da det give gratis adgang til nogen af EUs bedste testfaciliteter samt test-personale. Det er en billig og meget brugbar måde at få valideret sin teknologi på, siger Anders Køhler fra Floating Power Plant.

Han giver her sine erfaringer med Marinet videre:

  • Man skal selv dække alle model omkostninger inkl. specielt måleudstyr.
  • Man har som oftest maks 2 uger til test, hvilket ikke meget. Så man skal forberede sig ekstremt godt hjemmefra og sikre, at alt på modellen og på systemerne fungerer, inden man tager afsted.
  • Mængden af måledata, man får med hjem, er meget stor. Man bør, inden man starter, have lavet en plan samt et databehandlingssystem, der kan bruges med det samme, helst mens man tester.

Krav til ansøgning
For at komme i betragning til deltagelse i Marinet2-projektet er der en række krav, som forskerne skal opfylde.

Forskere kan ansøge individuelt eller sammen med kollegaer, og skal opfylde følgende krav:

  • Være ansat ved en organisation i den Europæiske Union eller tilhørende europæiske stater (begrænset adgang kan også gives til ansøgere fra ikke-europæiske lande).
  • Lederen for Brugergruppen og flertallet af medlemmerne skal arbejde i et andet land end dér hvor den anmodede infrastruktur er lokaliseret (”transnational”).
  • Kunne rapportere offentligt om det udførte projekt.

Udgifter i forbindelse med rejse og logi i løbet af adgangsperioden vil blive refunderet til brugerne ifølge MaRINET2 Transnational Adgangskrav. 

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095