23948sdkhjf

Ole Opfinder tester vandstrømsturbine

Med midler fra SE Vækstpulje Nyfors skal der nu bygges en prototype af en vandstrømsturbine med vandstrømsaccelerator.

Ansøgerne til SE Vækstpulje Nyfors har ventet i spænding - og nu er svaret på, om de får støtte eller ej, landet. For 53 ud af de 120 ansøgere er det med positivt svar.

I alt blev der ved puljens anden uddeling, som er den første ud af tre i 2017, delt i alt 2,6 millioner ud til de 53 gode, lokale projekter.

Et af dem er Peter Saxbergs projekt WFR - Vandstrømsturbinen med indbygget vandstrømsaccelerator – et anlæg, der kan trække energi, altså elektricitet, ud af undersøiske vandstrømme.

Peter Saxberg hentede 100.000 kroner, og de er allerede øremærket til et helt specielt formål: Der skal fremstilles en prøvemodel, der skal være med til at vurdere anlæggets virkningsgrad.

Metafix & Sintef
Peter Saxberg har i årevis haft sin vante gang i energisektoren og har indtil flere opfindelser bag sig:

- Jeg er sådan lidt af en Ole Opfinder. Jeg har før haft med energiprojekter at gøre. Jeg får ideerne og leger lidt med dem på lavt plan. Når jeg så kommer dertil, hvor jeg skal til at bevise at projekterne kan bære, så involverer jeg forskellige virksomheder, og det er der vi er kommet til nu med vandstrømsturbine-projektet, fortæller Peter Saxberg til Energy Supply.

Derfor har han indgået en aftale med virksomheden Metafix i Hadsund og Sintef i Hirtshals.

- Metafix skal fremstille en model til test, mens Sintef har en prøvetank, hvor vi kan teste på en professionel og forsvarlig måde, fortæller Peter Saxberg.

Tre dages test
Projektet har et budget på 600.000 kroner, hvoraf de 400.000 skal gå til testen hos Sintef og de 200.000 til Metafix for fremstillingen af prøvemodellen af turbinen, der er en slags undersøisk vandmølle, der kan producere i al slags vejr, 24 timer i døgnet året rundt, da man ikke er afhængig af sol, vind og bølger, men kun af de konstante og vedvarende undersøiske vandstrømme.

Der skal testes i tre dage og formålet med testen er helt klar.

- Prøvemodellen bliver på 40 gange 70 cm og tilpasset prøvetanken hos Sintef. Vi skal teste tre forskellige størrelser flapper og så skal vi se hvilke giver den bedste virkningsgrad, fortæller Peter Saxberg, der ønsker en uvildig professionel afprøvning for at være helt sikker på anlæggets optimale virkningsgrad, før han drager ud for at finde investorer og samarbejdspartnere.

Installeres på bro-pyloner
Peter Saxberg har haft to hold studerende fra Ingeniørhøjskolen i Aarhus til at kigge på mulighederne i hans anlæg. Her kom det ene hold frem til, at turbinen med fordel kan installeres på de store bro-pyloner, der bærer for eksempel Øresundsbroen og Storebæltsbroen.

- Deres beregninger viste at et anlæg på en bropylon ville være betalt tilbage på halvandet år, fortæller Peter Saxberg.

Men inden Peter Saxberg kommer så langt, skal han lige have fundet de sidste 500.000 kroner, der kan sikre test af prøvemodellen. Og hans dør står altid åben.

- Vi er interesserede i folk og virksomehder, der enten vil donere penge eller kan se sig selv være en del af produktionen eller salg af anlægget i fremtiden, slutter Peter Saxberg.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125