23948sdkhjf

Grøn vækst lig med sol

Klumme fra Dansk Solvarme Forening: Svaret på grøn vækst er sol – 3.600 nye job i Danmark inden 2020
af næstformand Jeppe Falck, Dansk Solvarme Forening.

Regeringens vækstforum skal i denne uge tale om, hvordan vi skaber grøn vækst i Danmark. Dansk Solvarme Forening mener, at svaret på grøn vækst er sol. Solvarme er en af de lavt hængende frugter, hvor der kan høstes grøn vækst. Solvarme er en fuldstændig driftsikker og gennemprøvet teknologi, og flere undersøgelser viser, at der er et stort potentiale i Danmark.

Solvarme kan give grøn vækst i form af øget eksport og lokale job, herunder til installatører. Næstformand for Dansk Solvarme Forening Jeppe Falck tøver ikke med at udnævne solvarme som et muligt nyt vindmølleeventyr for Danmark.

3.600 solvarme jobs i 2020
En ny undersøgelse fra den europæiske solvarmebranche-forening ESTIF viser, at solvarme inden 2020 vil kunne skabe 3.600 job i Danmark, og 12.000 inden 2030. Og der er tale om lokale job til bl.a. installatører, håndværkere, arkitekter og ingeniører. Det ville være en håndsrækning til de 30.000, der inden for de sidste to år har mistet deres arbejde i byggebranchen.

Stort potentiale i Danmark
I Danmark bliver der lige nu solgt halvt så mange solfangere målt på indbyggere end gennemsnittet i EU. Solvarme i Danmark har derfor potentialet til at blive et af de kommende vækstmarkeder. Men den fremtidige succes er bl.a. afhængig af, at der satses på solvarme i dansk energiforsyning, samt af branchens evne til at omstille sig og udnytte mulighederne inden for markedet. Det gælder f.eks. for installatørerne. Det kræver, at der arbejdes målrettet med de kendte barrierer for solvarme, som er:
  • Manglende viden hos boligejere og professionelle boligrådgivere herunder installatører om fordelene ved solvarme og myter om solvarme.
  • Et solvarmeanlæg er en stor engangsinvestering.
Østrig har netop lavet en storstilet satsning på solvarme frem til 2020, hvor der bl.a. gives 40 mio. euro til informationskampagner samt 1,15 mia. euro i støtte til installering af solvarme i eksisterende byggeri. Det er store beløb, men beregninger viser, at satsningen vil give 63.000 nye arbejdspladser i Østrig samt give den østrigske stat momsindtægter på 3 mia. euro. Ordningen er derfor en rigtig god investering.

Barriererne for solvarme overvindes på få år
Dansk Solvarme Forening mener, at barriererne i Danmark vil kunne overkommes på under fem år, hvis man informerer borgerne om solvarme samt prioriterer rådgivning af boligejere og efteruddannelse af installatører. Samtidig foreslås der indført et grønt skattefradrag i personskatten for private og et særligt grønt fradrag for virksomheder, der laver grønne forbedringer af bygninger. Et grønt fradrag vil give en stabil introduktion af solvarme på det danske marked på eksisterende byggeri, hvor der er det største potentiale til forbedring. Der er allerede indført fradragsordninger i USA, Frankrig og Italien, og Europa-Kommissionen nævner udtrykkeligt fradragsordninger som en af de støttemuligheder, medlemslandene har i forhold til vedvarende energi.

Der er lige nu 40.000 mennesker fuldtidsbeskæftiget med solvarme i Europa. Den europæiske solvarmebranche-forening, ESTIF, har som målsætning, at solvarme i 2020 skal have en omsætning i Europa på 375 mia. kr. samt skal skabe mindst 500.000 job.

Kilde: Dansk Solvarme Forening

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1