23948sdkhjf

Vindmålinger på Bolund danner skole

For to år siden fik Risø DTU mulighed for at stille målemaster op på den lille halvø Bolund i Roskilde Fjord, og i løbet af nogle måneder leverede de et helt enestående sæt af data om vindens bevægelser i komplekst terræn.
De data kan nu bruges til at kontrollere de mange forskellige vindberegningsprogrammer der findes rundt omkring i verden. I efteråret 2009 deltog brugere fra Europa, USA og Canada i en såkaldt blindtest med efterfølgende workshop hvor målingerne blev offentliggjort.

Der er ikke lavet nogen måle-eksperimenter i verden magen til Bolund-eksperimentet, så det strømmede ind med tilmeldinger da Risø DTU’s Afdeling for Vindenergi indbød til en blindtest på grundlag af Bolund-målingerne.

Opgaven lød på at forudsige vindforholdene omkring den stejle skrænt på Bolund ud fra den vind der var blevet målt på en mast placeret ude i vandet et stykke væk fra bakken.

- Da fristen udløb 1. november 2009, havde vi fået i alt 54 svar fra vindmølleproducenter, konsulenter og universitetsfolk fra de fleste lande i Europa, USA og Canada, fortæller forsker Andreas Bechmann.

- Deltagerne havde brugt mange forskellige computerprogrammer, og nogle havde endda bygget modeller som de havde målt på i vindtunneler.

I løbet af november måned arbejdede Risø-forskerne med at få overblik over resultaterne som skulle præsenteres ved en workshop på Risø i december. De lavede i øvrigt også selv en forudsigelse ved hjælp af programmet EllipSyS, som er udviklet i samarbejde mellem Risø DTU og MEK DTU.

- Vi bestræbte os selvfølgelig på at være helt objektive, men det var de andre deltagere måske lidt skeptiske over for, især fordi vi endte på en tredjeplads, fortæller Andreas Bechmann. Da vi efter workshoppen korrigerede alle indsendte resultater for ”dumme” fejl, blev det dog ”kun” til en fjerdeplads.

Programmerne er gode nok, men brugerne kan blive bedre
Ved første øjekast er resultaterne overraskende forskellige, men opløbet bliver lidt tættere når man ser bort fra de besvarelser hvor opgaven var misforstået. Alligevel er det påfaldende hvor forskellige resultater man kan få, også selv om man bruger det samme værktøj.

- Vi må nok konkludere at mange værktøjer er gode nok, men brugerne kan blive bedre til at benytte dem. Mange mangler simpelthen erfaringen,” siger Andreas. - Men nok så vigtigt mangler de også målinger som dem fra Bolund der kan verificere deres beregninger.

- Det var i øvrigt påfaldende at en af de dyreste og mest avancerede modeller, LES (Large Eddy Simulation), klarede sig temmelig dårligt i testen, men det er nok netop fordi folk mangler erfaring med at bruge den, og den er i øvrigt også stadig under udvikling.

Der er brug for flere måle-eksperimenter
I starten af december samledes 80 mennesker på Risø til en workshop hvor resultaterne af blindtesten og de autentiske målinger skulle præsenteres. Det blev et par meget spændende dage med livlige diskussioner på kryds og tværs, fortæller Andreas.

- Alle var ivrige og ville dele deres resultater med hinanden og i øvrigt med resten af verden, selv om man inden workshoppen kunne have forventet en tendens til hemmelighedskræmmeri. Gruppen var også interesseret i at fortsætte med at arbejde sammen og måske få etableret ny runde med sammenligninger.

I øjeblikket arbejder forskerne i Vindenergi på højtryk for at få skrevet artikler så resultater og konklusioner kan blive offentliggjort.

Bolund-målingerne kan bruges i standard-test
Bolund-målingerne og blindtesten er som sagt enestående i verden. Blindtesten er inspireret af NREL/NASA-Ames som for 10 år siden lavede vindtunnelmålinger af en modelvindmølle med efterfølgende blindtest. Disse målinger bruges i dag til at verificere beregningsværktøjer til vindmøller. Derfor vil det også være oplagt at bruge Bolund-dataene som reference når nye beregningsværktøjer til terræn skal certificeres.

Blindtesten kan derfor måske blive standard for alle nye computerprogrammer som skal hjælpe forskere i deres bestræbelser på at forudsige vinden der hvor man ønsker at opstille vindmøller.

Kilde: Risø DTU

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079