- Vi kabellægger for fuld kraft

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Eniigs kabelhandlingsplan lægger pres på anlægsafdeling for at få lagt de sidste dele af elnettet i jorden

Luftledninger i landskabet er ved at være en saga blot til glæde for elkunderne, der har strøm i stikkontakterne 99,99 procent af tiden. Over 95 procent af de danske elnetselskabers ledninger ligger i jorden i form af knap 165.000 km kabler, og kabellægningen fortsætter blandt andet i Midtjylland.

Fakta om elnettet

Elnettet hos Eniig består nu af knap 29.000 km kabler, 1.200 km 60 kV luftledninger samt nogle få hundrede km luftledninger på 20, 10 og 0,4 kV niveau.

Samlet kan den danske elforsynings kabler nå rundt om Jorden fire gange.

- Vi kabellægger for fuld kraft, da vi har fået et klart mål fra ledelsen om at være færdige i vores sydlige net-område senest den 31. december 2017. Så det bliver vi, fastslår Poul Bagger Thomsen, der er leder for afdelingen Anlæg 20-0,4 kV hos Eniig Forsyning i Silkeborg.

Gravemaskinerne er med andre ord i fuld gang i det gamle EnergiMidt Net, der sammen med hedengangne HEF Net inkl. elnettet i Aalborg udgør Eniig.

Poul Bagger Thomsens 20-0,4 kV anlægsafdeling har samtidig en række opgaver i forbindelse med etablering af ny-anlæg til nye tilslutninger og udvidelser, så han og de 30 kolleger har meget at lave i øjeblikket. Der bliver gravet både i byer og på landet.

- Også i forhold til ny-anlæg skal vi være færdige med vores opgaver til tiden af hensyn til kunderne og vores troværdighed. Men det er ikke altid lige let at holde tidsplanen - ofte skal vi grave under asfalt og brosten med de udfordringer, vi møder der, påpeger Poul Bagger Thomsen, der er leder for en afdeling, der skal være så fleksibel, at der også er tid til at oprette el-anlæg for eksempel i forbindelse med nye byområder og vindmølleparker.

Asset Management
Parallelt med kabellægning, og ny-anlæg arbejder planlægningsafdelingen også i strategiske overvejelser om, hvordan Eniigs fysiske værdier bedst mulig holdes ved lige.

En vigtig første del af dette Asset Management handler om at få bedre overblik over de mange anlæg. Elforsyningen i det midtjysk-himmerlandske område består af knap 29.000 km kabler, nogle få hundrede km luftledninger, over 12.000 transformerstationer mellem de forskellige spændingsniveauer og 112.000 kabelskabe tæt ved kunderne.

Læs også: Energiselskaber klar med bud på naturgasnettet

- Vi har millioner af data, men for at de skal have deres rette værdi skal de være ensartede. EnergiMidt er en fusion af forskellige selskaber, ligesom HEF og Aalborg Kommunale Elforsyning er en fusion. Forskellige selskaber registrerer nettet på forskellige måder, og nu skal alle disse data samles i ét system, påpeger Poul Bagger Thomsen.

Valg af nyt GIS-system
Elnetselskabernes Fejl- og Afbrudsstistik (ELFAS), der drives af Dansk Energi, kan give fingerpeg om, hvor der begynder at opstå problemer, og så er Eniig i fuld gang med at lægge flere data i sit geologiske informationssystem (GIS), der skal være en slags hjerte i den fremtidige drift.

- Vores afdeling har ansvaret for GIS. Vi har historisk haft to forskellige versioner fra den samme leverandør, og det har stor betydning for, hvordan man arbejder. Derfor skal vi have ét produkt, der passer til fremtiden, fastslår Poul Bagger Thomsen, der via en projektgruppe og efter dialog med de øvrige kolleger har fået direktionens godkendelse til at vælge produktet ArcGIS.

Brugen af GIS er under kraftig udvikling både, hvad angår indhold og antallet af medarbejdere, der drager nytte af at bruge systemet.

- Det er et kæmpe arbejde at få god kvalitet i vores data, men det er nu her i opbygningsfasen, vi skal sikre, at data er så valide som muligt. Gode data er vigtige for vores teknikere ude i marken, de er vigtige for kunder der skal grave og derfor vide, hvor vores ledninger ligger, og en forudsætning for Asset Management, siger Kirsten Kaae, der er specialist i GIS og understreger, at også udvælgelse af vigtige data og vedligeholdelse af data er afgørende.

Visualisering af data
Aktuelt er hun ved at indlæse informationer om kabelfejl fra 2014, 2015 og 2016, og fremover vil disse og mange andre data blandt andet kunne studeres af driftsansvarlige, netplanlæggere m. fl. på kort med forskellige farver alt efter ’sundhedstilstand’. Data bliver altså visualiseret:

-  Et kort siger mere end tusind tabeller, påpeger Kirsten Kaae. 

Læs også: Energiselskab: Derfor blev tusinder ramt af strømsvigt

Poul Bagger Thomsen tilføjer, at kortene også har andre fordele i disse fusionstider. Da elnetselskaberne var mindre, kendte driftsvagterne deres områder som egne bukselommer. Hvis en kunde ringede ind med et afbrud, kunne driftsvagten derfor hurtigt sende en tekniker frem til den rette adresse.

-  En driftsvagt fra Aalborg ved naturligvis ikke ret meget om forholdene i Jelling 200 km længere mod syd, så vi er nødt til at have elektroniske værktøjer til at hjælpe os, siger Poul Bagger Thomsen.

Energi… også til fritiden
Den relativt nye Eniig-koncern er kommet langt med at skabe én fælles kultur, så de ansatte fra de fusionerede selskaber ikke taler om ’dem og os’. Koncernen er også optaget af trivsel på arbejdspladsen, hvor det er et mantra, at medarbejderne ikke bruger al deres energi på jobbet.

-  Vi har en række interne forløb som en konsekvens af fusionen. Vi er ved at vende organisationen på hovedet og implementere nye standarder samtidig med, at vi har vores normale dagligdags opgaver og en kabelhandlingsplan, der skal føres ud i livet. Hvis man tror, at alt det kan gøres, uden at medarbejderne en gang imellem ryster på hovedet over den store mængde opgaver, så tager man fejl, siger Poul Bagger Thomsen, der ser de løbende trivselsmålinger som gode pejlemærker for, hvornår det er tid til eftertanke.

- Med trivselsmålingerne får ledelsen fokus på de udfordringer, der fylder i de enkelte grupper, påpeger han.

I Eniig er det ifølge Poul Bagger Thomsen i orden at sige ’jeg kan ikke nå det’, og så er det ledelsens opgave at prioritere eller dække af med andre kolleger eksempelvis også fra vedligeholdelsesafdelingen eller eksterne leverandører. Den tilstræbt åbne kultur er også et middel til at skabe en positivt indstillet arbejdsplads.

Og kabellægningen? Efter nytår bliver pengene til den slags reinvesteringer sendt længere mod nord i Eniigs forsyningsområde. Både Eniig og den samlede danske elforsyning vil dermed komme endnu tættere på en dækning på 100 procent.

 

Kilde: Dansk Energi


Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Kommentarer

Hanne k. Kappel
Hvad med at tilbyde USA og andre lander der har masse af luftledninger, At kabelægge deres ledninger også, for det må da kunne giver dem mindre problemer nr det stormer m.v. Bare en ide.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Virksomhederne tager forholdsvist godt imod lovpligtigt energisyn

Største besparelsespotentialer ligger inden for el og naturgas.

Ny direktør på Amager Bakke

Ulla Röttger havde sidste dag i onsdags.

Fjernvarme Fyn overtager Ferritslev Fjernvarme

2

Vindmølledirektører: Falske nyheder præger debatten

Aalborg CSP gør klar til sidste indkøring

Nu skal forårssolens stråler virkelig udnyttes i Brønderslev.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Drømmen om lollandsk fjernvarme-samarbejde brast

Bornholm nomineret til grøn EU-pris

Biogasanlæg i Blans flytter nok til Glansager

Dansk lobbyfirma i kamp for russisk gaslinje

Minister lover nye støttekroner til vindmøller i tide

Støtten til grøn strøm fra landmøller stopper i februar 2018. Men ny ordning er på vej, forsikrer Lilleholt.

Fire ud af fem vindmøller på land kan fjernes

Jobfest i fjernvarmesektoren

Og man forventer det fortsætter.

Usikkerhed om energipolitik smitter af på bundlinjen

Nyt dansk oliefelt i produktion

To-cifrede millionordrer til Tjæreborg Industri

Klumme: Vågn op, Danmark, elbilerne kommer

Politikerne ændrer igen kurs om elbiler

Ny aftale betyder, at registreringsafgiften forbliver 20 procent, indtil der er solgt 5000 nye elbiler. Dansk Industri kritiserer politisk zig zag-kurs.

1

Kæmpe batteri skal lagre strøm syd for grænsen

Megamøller sætter turbo på energilagring

Dong sikrer sig retten til havmølleprojekter med nulbud

Dong Energy skal opføre tre havmølleparker med en kapacitet på 590 megawatt - to af dem helt uden støtte.

Bladt Industries i strid om vindmøllefundamenter

Virksomheden er røget i voldgift over en ordre på samlet 1,2 mia. kr.

Minister vil gribe hurtigt ind over for varmeselskaber

1

- Vi kabellægger for fuld kraft

Energiselskab: Derfor blev tusinder ramt af strømsvigt

Investorer holder fingrene fra energiområdet

Ny online efteruddannelse i vindenergi

Solar opfører solcelleanlæg i SOS-børnebyerne

Energiselskaber klar med bud på naturgasnettet

Udvikler af vindmølletårn i højstyrkebeton begæret konkurs

3

Klumme: Klummer: Hvorfor er den grønne omstilling af vejtransporten så vanskelig?

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Brand i vindtunnelbyggeri på Risø Campus

Dansk udviklet elsamarbejde skal spare danskerne for millioner

Muligheden for timeafregnet strøm udsat igen

Kontrollen med fejlramt energispareordning femdobles

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Prysmian UK tilføjer MV søkabel produktionskapacitet

Stor indtjeningsfremgang hos Process Engineering A/S.

MODBUS styret doseringspumpe fra Verder Pumper - NYHED

Mød flere end 205 udstillere – helt gratis

Ekstrem temperatur føler / -50 til +1000°C

Plug and play sikring af pakkelinjer

Metaltage giver arkitekter hovedbrud

CERTEX Danmark leverer stålwire til verdens største Foucault-pendul

El-montør B

Nye produkter fra YellowLine!

Prøv QABLE BOX fra nkt cables

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvem slukker lyset hos jer?

NYHED nu med CO2 og temperaturtransmitter til rum, med indbygget regulator

Mød Trox Danmark på VVS Messe i Odense

Præcisions måleudstyr fra Keyence

Store produktions besparelser hos British American Tobacco (BAT)

Husker du det lovpligtige eftersyn af dine IBC / ADR tanke?

Voksende efterspørgsel på ventilationssystemer

Topcon RD-M1 Scanner

Fjernvarmeunits: Betyder god isolering altid svær montering?

Vækst-virksomhed flytter til stor grund

GTS-institutter udvikler ny droneteknologi

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv ho...

Gå ikke glip af Engineering Forum den 17. & 18. maj 2017

Send til en kollega

0.188