23948sdkhjf

Nyt forskningsprojekt skal udforske intelligente vinger

LM Glasfibertager hul på et nyt treårigt forskningsprojekt med støtte fra Højteknologifonden med det formål at udvikle laserbaserede vindfølersystemer som en integreret del af fremtidens vindmøller.
Projektet, som er et joint venture mellem Risø DTU og NKT Photonics, satser på at skabe betydelige forbedringer i belastningsstyringen på vindmøller i drift, så det er muligt at opnå større effektivitet i vindmøller og forbedre deres overordnede driftssikkerhed.

- LM Glasfiber arbejder på flere projekter for at forbedre vingernes effektivitet og dermed den samlede energiproduktion fra vindmøllen. En vigtig del af dette er at udvikle "intelligente" vinger, der måler vinden og enten tilpasser sig de aktuelle vindforhold eller sender data til vindmøllens kontrolsystem, siger Lars Fuglsang, Research Director i LM Glasfiber.

Effektivitetsforbedring på 5 %
Integrationen af såkaldte LIDAR (Light Detection And Ranging) i vingen bliver en udvidelse af LM Glasfibers tidligere vingeovervågningsteknologi, og potentialet for at opnå større effektivitet er imponerende. Det forventes, at energiproduktionen kan blive øget med op til 5 % i løbet af en vindmølles 20-årige levetid.

- De nuværende vingeovervågningsteknologier måler kun belastningen på vingerne, men med integrationen af LIDAR i vingerne kan vi måle de nøjagtige vindforhold, som vingerne bliver udsat for. Så egentlig betyder det, at vi i stedet for at kigge i bakspejlet og blive klar over, hvad vingen har været udsat for, nu vil kunne måle vinden i realtid og enten få vingen eller vindmøllen til at reagere hensigtsmæssigt med det samme.

Det forventes, at en prototype af det nye program i LIDAR-teknologien i vindmøller bliver klar i 2012. LM Glasfiber forventer at kunne levere LIDAR-forbedrede intelligente vinger til kunderne i 2014.

Kilde: LM Glasfiber - http://www.lmglasfiber.com

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109