23948sdkhjf

Solar opfører solcelleanlæg i SOS-børnebyerne

Solar i Vejen er i øjeblikket ved at klargøre en stor kasse med værktøj, der efter påske skal skibes til Zanzibar i det østlige Afrika.

Her opførte Solar sidste år et solcelleanlæg med en årsproduktion på 14000 kWh. Det skal levere strøm til de 90 børn inklusive mødre og tanter, der bor i børnebyen, hvor både familiehuse, børnehaver og skoler nyder godt af strømmen fra anlægget.

Og nu skal værktøjskassen altså hjælpe beboerne i byen med at vedligeholde anlægget. Det har nemlig været vigtigt for Solar, at man, ud over at sørge for bæredygtig energiforsyning, har sikret at de lokale fik den nødvendige viden om solceller og vedvarende energi for at kunne vedligeholde anlægget.

Hårdt brug for værktøj
Solution and Training Specialist hos SolarJacob Mortensen, der sidste år tog turen fra Vejen til Zanzibar, fortæller, at netop værktøjet er der hårdt brug for.

- De har helt andre standarder i Afrika, end hvad vi er vant til i Danmark. Det er nærmest uvirkeligt at sætte sig ind i. Derfor har de brug for at få ordentlig værktøj – både så de kan vedligeholde anlæggene selv, men også så de kan udføre det forsvarligt rent sikkerhedsmæssigt, forklarer Jacob Mortensen og uddyber:

- Da vi skulle i gang med at sætte solcelleanlægget op, opdagede vi, at der var noget helt galt i eltavleanlægget. Nogle sikringsholdere og tavleafdækningen var brændt af. Det viste sig, at sikringerne var hjemmelavede – et stykke inderkerne var boret igennem den gamle sikring, som var sat i igen. Børnebyens handyman havde ikke flere sikringer. Og de skulle jo have strøm, fortæller Jacob Mortensen om den løsning, der havde set dagens lys i mangel af bedre.

Derfor er det heller ikke en tilfældighed, hvilket værktøj der kommer i kassen.

- I byen er der ingen strømudtag, der er ingen forlængerledninger, der er ødelagte eltavler osv., så derfor har vi blandt andet valgt at sende batteriværktøj derned, siger Jacob Mortensen.

Solar har installeret i alt 42 paneler af typen Hyundai i SOS Børnebyen i Zanzibar og anlægget producerer nok til at dække 8-10 procent af landsbyens samlede strømforbrug.

Ny børneby til efteråret
I 2015 fik Solar tildelt CSR Partnership Prize for sit engagement i Zanzibar sammen med SOS Børnebyerne, Siemens A/S og Ingeniører uden Grænser.

- Forventningen er, at en stor virksomhed som vores tager et ansvar ude i verden. Det vil vi hos Solar også gerne gøre. Og med den rigtige undervisning og det rigtige værktøj kan vi sikre, at SOS-børnelandsbyen kan klare sig selv og fortsat nyde godt af den bæredygtige energiforsyning, også efter vi har forladt projektet, siger Tore Håkonsson, Senior Vice President, HR and Communications.

Til efteråret rejser Jacob Mortensen endnu engang til Afrika – denne gang til Etiopien for at lave et solcelleprojekt i endnu en SOS-børneby. Anlægget her bliver dobbelt så stort som det i Zanzibar. Udover paneler og værktøj skal der også leveres en batteriløsning. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078