23948sdkhjf

Store energistigninger fra 2010

En gennemgribende omlægning af moms- og afgiftsreglerne kommer til at betyde, at erhvervslivet får en generel stigning i energibudgettet på 10-13% fra 2010-2013.
Oven i finanskrisens øvrige virkninger, var dette de barske kendsgerninger, som knap 50 deltagere fra det danske erhvervsliv modtog på et eftermiddagsseminar, som DDV – Den Danske Vedligeholdsforening havde arrangeret.

Refusionen forsvinder og kontrollen øges
Omlægningen er en udløber af den nye skattereform, der blev vedtaget i foråret, og i den sammenhæng skal omlægningen ses. Den skal sammen med satsændring af energiafgifterne finansiere de vedtagne skattelettelser.

- Det bliver en meget stor udfordring for samtlige virksomheder i Danmark, slog momschef i BDO Scanrevision Sten Kristensen fast i sit indlæg.

- Ikke alene kommer der satsstignig og indeksering af de kendte afgifter, men oven i det sker der samtidig en nedtrapning af adgangen til at få godtgørelse for betalte afgifter, som det har været praktiseret i mange år.

Udfasnigen foregår frem til 2013, hvorefter refusionen helt ophører. Men ikke alt ændres. Virksomhederne skal fortsat kunne fremvise dokumentation til hvilket formål, at energien anvendes. Det vil sige til rumvarme, procesenergi eller til komfortkøling, der er det nye i denne sammenhæng.

Dokumentation har været et krav siden 1996, men en udbredt mangel på samme betyder, at Skat fremover skærper virksomhedskontrollen med ansættelse af yderligere 50 medarbejdere til opsøgende besøg i virksomhederne.

Kan dokumentationen ikke fremlægges, vil virksomheden med dette ikke blot miste sin sikrede ret til fradrag for procesenergi men oven i det også få en bøde for at have fået refusion for energi anvendt til rumvarme eller komfortkøling.

Kompensation gennem energibesparelser
For at kompensere for de øgede energiafgifter er der i 2010 afsat 850 millioner kroner som tilskud til dokumenterede energibesparelser. Puljen administreres af energidistributionsselskaberne, og det er også her, at aktuelle projekter skal anmeldes og godkendes.

Ordningen bygger på en frivillig aftale med Energistyrelsen, og i sit indlæg på seminaret betonede funktionschef Per Jensen fra HNG Energi Midt-Nord, at han forventer, at tilskuddet pr. sparet kilowattime vil foregå på kommercielle vilkår i et gennemsigtigt marked.

- De virksomheder, der henvender sig til os vil blive mødt med vort synspunkt, og det er, at puljen er opkrævet hos virksomhederne og den skal tilbage til virksomhederne igen og anvendes til energibesparelser.

I den indgåede aftale er det valgfrit, hvilket selskab, man samarbejder med. Og her kommer tilskudsstørrelsen ganske givet til at spille en afgørende rolle i forbindelse med de kommende projekter.

Kilde: DDV

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047