23948sdkhjf

Skærbækværket gør klar til first fire

Den første træflis er ankommet.

Tre af Dong Energy’s kraftværker har sagt farvel til kul og gas, og det næste i rækken er nu godt på vej. Skærbækværket gør klar til den grønne omstilling, og første skibsladning bæredygtig træflis er ankommet.

De 3.546 ton træflis er første ladning ud af flere, før værket kan begynde at producere energi. Men rent faktisk skal den første ladning træflis ikke i første omgang bruges til at producere energi med.

Den vil blive brugt til at justere kraner og flistransportbånd.

-  Selvom kedlerne er ikke klar til at blive startet op endnu, kan vi godt begynde at teste de to nye kraner og det nye transportsystem, som skal bringe flisen fra skibene og hen til vores lager. Vi skal sikre, at alt fungerer, som det skal, og det giver god mening, at vi begynder at teste og justere den første del af processen nu, fortæller Carsten Birkeland Kjær hos Dong Energy og tilføjer:

-  Samtidig fylder vi vores lager op med flis, så vi er klar til at føre flisen videre ind til afbrænding, når kedlerne er klar.

Og netop kedlerne - de er så småt ved at være klar, selvom byggeriet af Skærbækværket har været ramt af forsinkelser.

- Vi forventer, at vi er klar til at fyre i den første kedel i slutningen af april – det vi kalder first fire. Det er starten på driftstesten af kedlerne og resten af anlægget, fortæller Carsten Birkeland Kjær.

 Flis fra Baltikum & Norge

Flistransporten til Skærbækværket vil primært foregå med skibe og pramme, og anløbene vil typisk ske i vinterhalvåret, da flisleverancerne vil følge fyringssæsonen. Skibene vil typisk kunne medbringe 6.000-16.000 kubikmeter træflis.

-  Flisen til Skærbækværket vil hovedsagligt komme fra Baltikum og Norge, men vi forventer også, at vi kommer til at modtage noget af flisen fra Danmark, fortæller Carsten Birkeland Kjær.

For at kunne modtage de op til 175 meter lange skibe, er den eksisterende kaj blevet renoveret og udvidet. På kajen vil et nyt flistransportsystem med to nye lossekraner sikre en effektiv losning af skibe og pramme. Med lukkede krangrabbe vil kranerne løfte flisen fra skibene og derefter anbringe det i store tragte, der er forsynet med udsugning for at mindske støvgener. Herfra bliver flisen fragtet på transportbånd til det åbne flislager.

Det åbne flislager har en maksimal højde på 30 meter og kan rumme op til 80.000 m3 træflis. Det svarer til ca. 9 døgns maksimal varmeproduktion på Skærbækværket.

 

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127