23948sdkhjf

Lad os få skabt energi mellem vindmøllerne og fjernvarmen

Er du begyndt at tælle ned til påskeferien?  Personligt tæller jeg ned til sommerferien. Ikke fordi jeg trænger til ferie. Men fordi det er skæringsdatoen for, hvornår energiministeren har givet sig selv deadline for den sidste og længe, længe ventede afgiftsanalyse.

Det er velsagtens den vægtigste analyse, da det er her det samlede afgifts- og tilskudssystem på energiområdet analyseres.

Det vil blive i forlængelse af denne analyse, at regeringen fremlægger sine forslag til, hvordan afgifterne skal justeres. I Dansk Fjernvarme ser vi frem til analysen og regeringens forslag. Vi har ved utallige lejligheder hørt såvel ministeren som ordførere fra et stort flertal af partier på Christiansborg udtrykke specifikke ønsker til, at vi i højere grad udnytter den stigende mængde overskudsvarme fra industrien, og at den miljøvenlige vindkraft skal anvendes i Danmark og ikke eksporteres.

Overskudsvarme og varmepumer anvendes kun i begrænset omfang i dag. Det skyldes, at Folketinget har valgt at pålægge en såkaldt overskudsvarmeafgift på hele 33 procent for virksomheder, der vil genbruge varmen eksempelvis til fjernvarmeformål – også selvom virksomhederne ikke ønsker betaling for varmen, da sætter SKAT en fiktiv pris, så der er grundlag til at beregne 33 procent afgift. Konsekvensen er at mange fornuftige projekter ikke bliver til noget og at varmen bortledes til omgivelserne.

Ekspertudvalget har lige fremlagt en analyse af overskudsvarmeafgiften og foreslår, at afgiften fremover skal være på selve energien, hvilket fortsat vil afholde virksomhederne fra at deltage.

For fjernvarmeselskabet er økonomien også tvivlsom, eftersom der typisk er behov for en varmepumpe til at sikre temperatur, tryk og så videre til fjernvarmesystemet. Varmepumpen anvender el, der pålægges en høj statsafgift og frem til 2021 fortsat en PSO-afgift, og er derfor ikke konkurrencedygtig med varme fra f.eks. biomasse.

Klimarådet har dokumenteret, at nedsættes afgiften på el til varme med 29 øre pr. kWh, kan der opnås en samfundsmæssig gevinst på knap 1 milliard kroner.

Husholdningerne og virksomhederne kan spare omkring 1,3 milliarder kroner på varmeregningen. Et øget elforbrug til varmepumper i fjernvarmesystemet vil derfor – selv med halv elafgift –kunne give et bidrag til statens indtægter afhængigt af, hvad overskudsvarmen fortrænger af varme. Er der tale om afgiftsfri biomasse, som erstattes af overskudsvarme, er der en klækkelig provenugevinst på flere hundrede millioner kroner årligt for staten. Og så sender vi ikke længere så meget afgiftsfri el til udlandet.

Det synes vi i Dansk Fjernvarme er en rigtig god idé, for det kunne sætte tempo på udbredelsen af varmepumper i fjernvarmen og dermed skabe en sikker energi mellem fjernvarmen og den miljøvenlige el fra vindmøllerne. Og det vil kunne drive en efterspørgsel på en anden dansk specialitet, nemlig de store varmepumper. Lad os så komme i gang. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11