23948sdkhjf

Regler stopper udnyttelse af overskudsvarmen fra køle/frysediske

Hvis supermarkederne i Danmark udnyttede overskudsvarmen fra køle- og frysediskene, ville Danmarks årlige CO2-udslip kunne reduceres med en halv million tons. Kun skatteregler står i vejen.
Overskudsvarmen fra køle- og frysediske lukkes hver dag ud i den fri luft. Hvis man i stedet udnyttede denne varme, kunne Danmarks CO2-udslip reduceres med en halv million ton om året. Kun skattereglerne bremser denne udvikling.

Det ville nemlig i gennemsnit koste butikkerne 72.000 kr. om året i afgifter for at udnytte varmen, selvom varmen ville kunne forsyne 135.000 typiske parcelhuse. Det viser beregninger foretaget af Ingeniøren.

Lektor Poul Ahlberg Østergaard, ekspert i energiplanlægning på Aalborg Universitets afdeling for Samfundsudvikling og Planlægning, siger, efter at have set Ingeniørens beregninger:

- Det er jo himmelråbende fjollet, at man ikke kan udnytte overskudsvarmen på grund af afgifterne, siger han og han bakkes op af Hardy Mogensen fra grossistfirmaet Supergros:

- Vi har regnet på det i årevis, og vi ville udnytte varmen, hvis reglerne tillod det. Men politikerne er ikke til at rokke.

Reglen, der spænder ben for udnyttelsen af overskudsvarmen, betyder, at varme beskattes, når den opstår gratis som en sekundær virkning af erhvervslivets forbrug af energi til driften. Derfor kan det ikke betale sig for virksomhederne at sende varmen videre til anvendelse et andet sted, selvom det på sigt ville kunne reducere CO2-udslippet væsentligt.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109