23948sdkhjf

Cowi hjælper 20 MW biomasseværk i Namibia på vej

I den nordlige del af Namibia er arealer på størrelse med Tyskland, Østrig og Schweiz tilsammen ved at blive overtaget af invasive buske og træer. Den invasive busk gør det så godt som umuligt for kvæget at græsse, og det har store konsekvenser for landets kødproduktion- og dermed også for den lokale beskæftigelse, der er faldende.

Det kan et nyt biomasseprojekt, som anvender de invasive buske og træer som brændsel på et biomassekraftværk, lave om på.

- I første omgang er det det lokale elselskab Nam-Powers ambition at få etableret det første biomasseværk på omkring 20 MW. Men potentialet i projektet er langt større, fortæller Marc Normann, markedsdirektør i Industri og energi hos Cowi, der er valgt som teknisk-økonomisk rådgiver på en forundersøgelse for "The Encroacher Bush Biomass Project i Namibia" for EIB, European Investment Bank og NamPower.

Opgaven består blandt andet i at lave en undersøgelse af biomassen, identificere en passende beliggenhed, fastsætte størrelsen på biomassekraftværket, lave finansieringsmodeller, vælge teknologi samt bistå med udbud og indkøb af det komplette anlæg.

Baner vej for flere
I følge The National Integrated Resource Plan of Namibia forventes det at der etableres adskillige biomassekraftværker i Namibia.

 - På sigt er det planen, at der skal bygges en række biomassekraftværker spredt ud over hele det nordlige Namibia, således at de græsfyldet savanneområder genetableres, siger  Marc Normann.

- Dette første projekt er blot for at vise, at det kan lade sig gøre at høste og levere forarbejdede træflis og drive moderne biomassekraftværker i Namibia.

Tre fluer med et smæk
I dag importerer Namibia hovedparten af sin strøm fra omkringliggende lande, der hovedsageligt baserer deres energiproduktion på forbrænding af fossilt kul, hvilket vejer tungt i CO₂-regnskabet. Når det første biomasseværk står klar i  2020, vil det medføre en betydelig reduktion af CO₂-udledningen fra Namibia.

- Der er på alle måder tale om et bæredygtigt projekt. Biomassekraftværkerne vil ikke alene bidrage til at løse problemet med nedgangen i kvægproduktionen: Rydningen af de invasive buske og træer samt produktionen af træflis vil skabe en ny industri i Namibia, der samtidig vil sætte gang i beskæftigelsen inden for blandt andet transportsektoren, fortæller Marc Normann.

Projektejerskab og finansiering
Nam Power, Namibias elforsyning, leder feasibility-studiet og udviklingen af projektet.
De første værker forventes sat i drift i 2020.

De teknik- og miljøøkonomiske studer på projektet er finansieret af "The Sustainable for All (SE4AII) facility, som er en del af EU Africa Infrastructure Trust Fund, der har til formål at investere i regional infrastruktur i Afrika ved at kombinere lån med lang løbetid med gavebistand fra EU-Kommissionen og EU's medlemslande.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218