23948sdkhjf

Horns Rev vil koste elkunder milliarder

Vindmølleparken Horns Rev 2, der åbnes i dag, risikerer at koste elkunderne 2-3 mia. kr. i tvungne afgifter i løbet af de første 14 år af parkens levetid.
De danske elkunder står overfor en gigantisk elregning, når vindmølleparken Horns Rev 2 i dag indvies. Det er den tvungne afgift, der skal sikre parkens ejer Dong en minimumspris på havmøllestrøm, der i sidste ende får betydning for aftagerne.

Sammenlagt vil den 91 vindmøller store park koste 2,5 mia. kr. i tvungne afgifter i løbet af de første 14 år af parkens levetid – samme periode som den særlige afgiftsordning for vindparken løber. Det er Energinet.dk, der har foretaget en række beregninger for dagbladet Børsen.

Energinet.dk har foretaget tre beregninger over havmølleparkens samlede støtte: En ved en markedspris for el på 15 øre/kWh, en ved 28 øre og en ved 50 øre. Den samlede regning afgøres nemlig af elprisen.

Beregnet ud fra de sidste otte års gennemsnitspris på el herhjemme vil en pris på 28 øre/kWh medføre en samlet støtte fra afgiften på 2506 mio. kr. Falder markedsprisen til 15 øre stiger støtten til 3,8 mia. kr. over 14 år, og omvendt nedbringes støtten til 200 mio. kr., hvis prisen på el er på 50 øre/kWh.

Morten Braae Nielsen, afregningschef i Energinet.dk understreger dog, at beregningen er teoretisk.

Strøm fra havvindmøller er næsten dobbelt så dyr som fra kulkraftværker, men støtteordninger fra staten gør, at det er blevet rentabelt for energiselskaber at byde ind på havvindmølleparkerne. Ifølge beregninger fra Dong koster havvindmøller 80% mere i forhold til el fra kulkraft, men fremtidige CO2-kvoter kan udligne den ubalance.

Kilde: Dagbladet Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14