23948sdkhjf

Varmen hentes op fra jorden

Dronninglund Fjernvarmeværk bag nyt, fremsynet projekt

Dronninglund Fjernvarmeværk er igen i front med alternativ varmeforsyning. I nogle år har værket hentet varme fra solen via et af de største solvarmeanlæg i verden.

Nu er værket i gang med et projekt, hvor grundvandet bliver varmekilde. Kort fortalt udnyttes varmen i grundvandet. Grundvandet er i dag ni grader, men en del af varmen trækkes ud, og vandet sendes tilbage i jorden to grader varmt.

Formand for Brønderslev Kommunes teknik- og miljøudvalg, Karsten Frederiksen, fortæller, at der skal udarbejdes en VVM-redegørelse for at klarlægge den miljømæssige side af sagen.

Screeningen af projektet har vist, at der er behov for yderligere undersøgelser indenfor områderne natur, grundvand, forurening samt omkring et nedsivningsanlæg.

I dag baserer Dronninglund Fjernvarme varmeproduktionen på naturgas samt bioolie. Derudover dækkes ca. 42 procent af varmeproduktionen ved solvarme, kombineret med et sæsonvarmelager.

- Ideen med det nye anlæg er at sikre værkets varmepris fremover, idet varmeproduktionen, baseret på naturgas ventes at skulle udfases, lyder det fra værkets formand, Carsten Møller Nielsen.

Varmepumpen vil komme til at levere varme til distributionsnettet primært i vintermånederne.

Dronninglund Fjernvarme regner med, at varmepumpen kan dække 41 procent af varmeforsyningens produktion.

Varmeværket venter også en besparelse for forbrugerne ved gennemførelse af projektet, da den selskabsøkonomiske besparelse tilfalder varmeforbrugerne i henhold til "hvile-i-sig-selv-princippet.

Som klimakommune har Brønderslev Kommune forpligtiget sig til at reducere sin CO2-udledning med 2 procent årligt frem til 2033. Projektforslaget vil bidrage positiv til denne målsætning, da CO2-udledningen fra varmeforsyningen vil blive reduceret med ca. 3.000 ton om året svarende til et fald på 35 procent af varmeforsyningens nuværende CO2-udledning.

Grundvandsvarmeanlægget vil bestå af en el-drevet varmepumpe, fire-fem grundvandsboringer til indvinding af grundvandet samt et nedsivningsanlæg til reinfiltrering af grundvandet.

Varmepumpe og grundvandsboringer placeres ved Dronninglund Fjernvarmes nuværende solvarmeanlæg på Lunderbjerg 6A, mens nedsivningsfeltet placeres ved Ø. Thorupvej umiddelbart nord for ejendommen Ø. Thorupvej 2.

Dronninglund Fjernvarme har indgået aftale med lodsejer for arealet til nedsivningsanlægget.

VVM-screeningen af området viser, at store mængder af grundvand skal op- og nedpumpes, og her skal det belyses, hvordan det påvirker beskyttede naturtyper.

Det ventes, at projektet vil medføre en stor grundvandssænkning i området. Der findes i dag et par forurenede grunde lige nord for indvindingsboringerne, hvor der har været riffelskydebane og losseplads, så der skal undersøgelse til.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125