23948sdkhjf

Danskere laver whisky om til strøm

Danske bioenergi-virksomheder eksporterer årligt for 8 mia. kr. Aalborg Energie Technik er en af dem, og her kan ordrebogen godt holde til flere ansættelser.

Midt i det nordlige skotske højland står et bioforbrændingsanlæg leveret af danske Aalborg Energie Technik. Anlægget producerer strøm og varme gennem afbrænding af 115.000 tons mask, der er et restprodukt fra de mange lokale whiskydestillerier, blandet op med 60.000 ton træflis.

Anlægget er blot et af 20, som den nordjyske virksomhed har leveret til udlandet.

- Hvert anlæg er tilpasset til lokale forhold. I det skotske tilfælde skal masken tørres, før den kan brændes, så der har vi leveret et tørringsanlæg, der bruger overskudsvarmen fra strømproduktionen, siger direktør Hans Erik Askou.

Derudover har virksomheden leveret anlæg til lande som Frankrig, England, Italien, Østrig og ikke mindst Tyskland, som var det land, virksomheden startede ud med at satse på.

- Vores første anlæg lavede vi til Tyskland i et konsortium med tyske Siemens, og da vi startede ud, havde vi i helt overvejende grad fokus på Tyskland, som man også kan se det på vores navn. I Danmark har vi kun lavet to anlæg. Et i Randers og et i Rønne på Bornholm, hvor vi begge steder har lavet kulkraftværker om til bioenergianlæg, siger Hans Erik Askou.

Mange mindre virksomheder
Men Aalborg Energie Technik a/s er ikke alene om at sikre dansk eksport af bioenergi. 1.200 danske virksomheder arbejder helt eller delvist med bioenergi. De har en samlet omsætning relateret til bioenergi på 25 milliarder kroner, skaber 11.500 job og eksporterer for 8 milliarder kroner.

Det viser en kortlægning af bioenergiklyngen i Danmark, som DI Bioenergi, FORCE Technology og Innovationsnetværket for Biomasse (INBIOM) står bag.

Det er første gang, der er lavet en opgørelse af bioenergiklyngens betydning for den økonomiske aktivitet i Danmark, og den viser, at klyngen er den næststørste eksportør af grøn energiteknologi efter vindenergi.

Plads til flere hænder
Hos Aalborg Energie Technik a/s forventer Hans Erik Askou også, at fremtiden vil bringe endnu mere vækst til den nordjyske virksomhed.

- I 2016 havde vi en omsætning på 440 mio. kr. Det gav os en vækst på 70 pct. i forhold til året før, og i år forventer vi at vokse yderligere 50 pct., siger direktøren.

Virksomheden har også øget medarbejderstaben fra 100 i 2015 til 150 i 2016 og ordrebøgerne kunne godt bære 50 flere medarbejdere. Alligevel tøver direktøren en smule.

- Det er ikke uden omkostninger at udvide så hurtigt. Det kræver meget af dem, der er ansat, at give de nye medarbejdere de forudsætninger, de skal bruge. Men vi vil gerne ansætte flere udlændinge. Især dem, der har baggrund i de lande, vi eksporterer til, siger Hans Erik Askou.

Han håber, at politikerne vil sikre en fast kurs i forhold til bioenergiens rammebetingelser.

- Vi kan ikke konkurrere med prisen på fossile brændsler, og derfor har vi behov for, at der er en fast kurs omkring støtteordningerne, som investorerne kan regne med, siger Hans Erik Askou.

Kilde: DI Business

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125