23948sdkhjf

Varmepumper og gyllekøling erstatter olien på svinefarm

Sdr. Solsbæk Svinefarm uden for Sæby i Nordjylland har investeret i en 1.470 kvadratmeter stor svinestald med energibesparende ventilaltion, LED-belysning, varmepumper, jordvarme og gyllekøling.

Det er Gråkjær Byg, der har stået for opførelsen af staldbygningen, installeret lavenergiventilationsløsningen og LED-lyskilderne.

Varmepumper, jordvarme og gyllekøling er installeret af entreprenørvirksomheden Trigons grønne søsterselskab Green Source.

-  Vi har installeret et varmepumpeanlæg med to varmepumper på henholdsvis 85 og 65 kW. På marken har vi pløjet fire kilometer slanger ned i jorden til jordvarmeanlægget og inde i bygningen er der lagt slanger ned i gyllekummerne til gyllekølingen, fortæller projektleder hos Trigon og Green Source Frans Hansen og uddyber:

- Hvis vi skulle have drevet varmepumperne med slangerne i jorden uden for stalden skulle vi have brugt mange flere, men med gyllekølingen kan vi opvarme hele ejendommen.

Og ejendommen er af ret omfattende karakter, da den skal huse de 950 søer, der på årsbasis skal producere 35.000 smågrise. 

Olien på pension
Med det nye anlæg reducerer man olieforbruget på 65.000 liter fyringsolie. Det betyder, at staldene ikke længere varmes op af fossile brændsler. 

- Gyllekølingen betyder samtidig, at men mindsker ammoniakfordampningen inde i stalden, og derfor skal svinefarmen bruge mindre energi på ventilation. Så vi har samtidig halveret deres energiforbrug, fortæller Frans Hansen.

Green Source har leveret og installeret hele det nye varmeanlæg hvor der er anvendt DVI varmepumper

 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094