23948sdkhjf

Millionstøtte til 25 nye energi-løsninger

Innovative projekter får hjælp fra Dansk Energi

Danske virksomheder har for alvor fået øjnene op for, at der kan være guld og eksport at hente ved at udvikle energieffektive produkter, blandt andet inden for køling, bæredygtige bygninger og industrielle processer.

Det viser deltagerfeltet i dette års bevillinger fra Dansk Energis pulje til støtte for innovation, Elforsk. Ud af 52 ansøgere har 25 projekter netop fået tilsagn om støtte for 21,1 millioner kroner til at udvikle nye, energieffektive løsninger og produkter

 - Aldrig før har vi givet støtte til så mange virksomheder. Det er positivt, for de tænker kommercielt og kan drive løsningerne ud på markedet, siger cand.merc. Dorte Lindholm fra Dansk Energi.

Hun nævner som eksempel, at Elcold i Hobro, norske Hennig-Olsen Is og kompressorvirksomheden Secop har fået støtte til – med Teknologisk Institut som projektleder -– at gøre sig klar til nye EU-krav til energieffektivitet for frysere, herunder iscremefrysere.

Mange af de i alt 25 projektdeltagere bidrager selv med en betydelig finansiering, så den samlede projektsum runder 36 mllioner kroner.

Bag de 25 projekter står 101 aktører – heraf udgør virksomhederne 85 procent. Især gruppen af små virksomheder har budt ind med støtteværdige ideer, så Elforsk markerer sig i år som en vigtig finansieringskilde for iværksættere, nævner Dansk Energi.

Regnvand som afkøler
Virksomhederne har i mange tilfælde sat sig på hold med universiteter og andre videninstitutioner, ligesom energiselskaberne Aura Rådgivning, Dong Energy, SE Rådgivning og SEAS-NVE er blandt aktørerne.

 - Kommunerne er også vigtige medspillere for at få testet løsningerne i virkelighedens verden, påpeger Dorte Lindholm fra Elforsk, der også har givet støtte til virksomheden Menerga, DTU Byg og Aarhus Kommune. De vil undersøge mulighederne for at køle bygninger ved hjælp af regnvand.

Elforskhar bevilget flest penge til bygningsområdet, hvor der i disse år sker en rivende udvikling blandt andet inden for solceller/batterier, varmepumper og lagring af energi.

- Et af formålene med projekterne er at effektivisere det samlede energisystem ved at flytte forbrug til økonomisk gunstige tidspunkter. Det kan ske ved hjælp af bygningskonstruktioner, jordvarmelagre og batterier, påpeger Dorte Lindholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078