23948sdkhjf

Boligforeninger tester ny energiteknologi

Et projekt med solcelle- og batterianlæg støttes af Landsbyggefonden.

Mange almene boligforeninger energirenoverer deres bygninger, men de har også mulighed for opnå støtte til demonstrationsprojekter med energimæssigt perspektiv.

Landsbyggefonden kan yde støtte til finansiering af demonstrationsprojekter indenfor en samlet pulje på 350 mio. kr. i årene frem til 2020.

Støtten gives som ”ydelsesstøtte” til finansieringen og er altså ikke et direkte tilskud.

Solcelle- og batterianlæg
En af de løsninger, der skal testes, er udviklet i regi af Dansk Energis Elforsk-pulje. Det drejer sig om at etablere solcelle- og batterianlæg – og styre disse hybridanlæg intelligent i forhold til prisudsving på elmarkedet.

 - Fonden har fået mulighed for ved siden af den traditionelle renoveringsordning at afsætte midler til projekter, der kan inspirere boligafdelinger til reduktion af deres energiforbrug, siger byggeteknisk konsulent Mads Gudmand-Høyer fra Landsbyggefonden til Elforsk Nyt, der netop er udkommet.

Solcelle/batteriprojektet er et af de mere innovative projekter, der har fået støtte fra demonstrationspuljen. Med støtte fra fonden får en række boligafdelinger hos Boligforeningen 3B mulighed for at afprøve deres potentiale som storforbrugere. Batterierne giver et vigtigt add-on til solcellerne, og fonden kan se et betydeligt skaleringspotentiale ift. større boligafdelingers indkøb, forbrug og salg af strøm.

Når op til ti boligafdelinger - med fællesbygningen hos Hedelyngen i Herlev som pilotanlæg - nu skal teste hybridanlæg med ydelsesstøtte for op til 17,5 mio. kr., skyldes det bl.a. et projekt gennemført med støtte fra Elforsk. Med projektet er der udviklet et beregnings- og optimeringsværktøj, PV-BAT, der er målrettet boligforeninger.

Anden type støtte
Støtte fra Landsbyggefonden gives på en anden måde end den, der erkendt fra forskningsprogrammer som Elforsk. Boligforeningerne skal selv finansiere deres projekter, men Landsbyggefonden kan tilbyde finansieringsstøtte til en del af ydelserne på de realkreditlån, der optages. Dermed kommer lejerne altså til at betale en mindre husleje end ellers.

- De projekter, fonden vælger at støtte med denne demonstrationspulje, skal give økonomisk mening i sig selv, eller også skal det være sandsynligt, at de via markedsmodning kan danne inspiration for andre. Løsningerne skal være skalérbare i et u-støttet perspektiv og kunne leve videre andre steder, siger Mads Gudmand-Høyer.

Landsbyggefonden ser gerne, at der etableres tættere samarbejde med energiselskabernes energirådgivere, ligesom fonden finder det oplagt, at de almene boligselskaber forsøger at udnytte de resultater, der bliver skabt med støtte fra Elforsk, EUDP og Innovationsfonden. Det kan for eksempel dreje sig om nye ventilationsløsninger, som er i Elforsk’s fokus.

- Fonden bidrager gerne til at teste løsninger, men de skal være robuste, siger Mads Gudmand-Høyer og påpeger, at den almene sektor som offentligt støttede boliger har en naturlig risikogrænse.

Elforsk afvikler den 13.-14. marts et innovations-seminar i København. Her kan deltagerne høre mere om solcelle/batteri-projektet og møde bl.a. ESA-astronaut Andreas Mogensen samt adm. direktør Christian Stadil fra Thornico Group og senior technology director Henrik Ørskov Pedersen fra Grundfos.  

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094