23948sdkhjf

Dong lover flere træer i skovene trods træflis i kraftværker

Dong Energy udfaser kul og skal kun bruge biomasse. Direktør forsikrer, at der ikke går ud over verdens skove.

Det vil ikke betyde færre træer i verdens skove, at Dong Energy fra 2023 helt går væk fra kul, når der skal varme i stuerne, og i stedet brænder grene, træflis og savsmuld af på kraftværkerne.

Det forsikrer koncerndirektør Thomas Dalsgaard fra Dong. Biomassen i Dongs kraftværker er bæredygtig.

- Hver gang et træ bliver fældet, bliver der plantet nye træer. De skove, som vi køber fra, bliver ikke mindre. De bliver tværtimod større. Så vi kommer ikke til at bidrage til, at skove bliver mindre, siger han.

- Vi mener, at brugen af biomasse er et reelt grønt alternativ, siger Thomas Dalsgaard.

Torsdag har Dong Energy meldt ud, at selskabet siger helt farvel til kul i selskabets kraftværker fra 2023. Det vil mindske udledningen af de skadelige drivhusgasser markant, lyder det fra Dong.

Dong er forpligtet af en brancheaftale fra 2016 til at dokumentere, at der bruges bæredygtig biomasse. Dokumentationskravet bliver indfaset frem mod 2019.

Biomassen, der fremover skal udgøre brændslet i alle Dongs kraftværker, kommer for eksempel fra overskydende savsmuld fra møbel- og savværksindustrien.

Det er også restprodukter som grene og kviste og såkaldte udtyndingstræer, som er små eller skæve træer, der fældes for at sikre bæredygtig vækst i skovene.

Og Thomas Dalsgaard er ikke bekymret for at løbe tør for brændsel.

- Vores vurdering er, at der er et meget stort potentiale for at nyttiggøre de her materialer, som ellers ville gå til spilde.

Biomassen kommer primært fra Baltikum, de nordiske lande og USA.

Thomas Dalsgaard forklarer, at mens flere af selskabets kraftværker allerede er gået over til at fyre med træpiller og træflis, så har værkerne stadig kunnet slå over til at bruge det billigere kul i visse perioder. Den mulighed afskrives nu altså helt.

- Vi skal fortsætte den udvikling, vi har været i gang med, men vi tager det sidste skridt og siger, at vi ikke kommer til at bruge kul mere, siger Thomas Dalsgaard.

Selv om kul er billigere for Dong Energy end det mere co2-venlige biomasse, så bliver der ikke tale om dyrere varmeregninger for kunderne, lyder det fra direktøren.

- Eneste forskel bliver, at varmen i radiatoren bliver mere grøn, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.347