23948sdkhjf

Kartoffelmelscentralen kan endelige komme af med overskudsvarmen

Nu underskrives aftalen om at udnytte dampen fra kartoffelmelsproduktionen til fjernvarme i Brande.

Allerede i december indgik Kartoffelmelscentralen og IESenergy en aftale om at overtage overskudsvarmen fra KMCs to fabrikker. Idag indgår IESenergy således den sidste aftale med Brande Fjernvarme om etablering af det varmepumpeanlæg, der skal sende overskudsvarmen fra kartoffelproduktionen til Brande Fjernvarme og dermed ud i radiatorerne hos forbrugerne i Brande.

Endelig kunne man næsten fristes til at sige - Projektet har været mere end fire år under vejs. Og i løbet af den tid er en eldreven varmepumpe blevet skiftet ud med en naturgasfyret, før KMC i april sidste år kunne nikke ja til projektet.

Usikkerhed omkring afgifter og lidt forhandlinger med de omkringliggende værker i byerne Ejstrupholm og Nørre Snede er årsagen til, at der så er gået så lang tid fra det lille nik til, at man nu endelige kan trække i arbejdstøjet

- Det er afgiftsproblematikkerne. Vi har simpelthen ikke turdet stole på de politiske retningslinjer. Derfor er det blevet udsat til i år, fortæller bestyrelsesformand hos Brande Fjernvarme Henrik Kraglund.

Ville have flere med
Udover at man i tidens løb har skiftet den ene varmepumpe ud med en anden, så har projektet stort set ikke ændret sig siden dag et. Men efter KMCs ja sidste år har Brande Fjernvarme forsøgt at løfte projektet op på et højere niveau.

-  Kapaciteten hos KMC er på 115.000 MWh og vi skal kun bruge en tredjedel her hos os. Vi har brugt temmelig lang tid på at gøre det attraktivt for de små værker i Ejstrupholm og Nørre Snede at være med. Men det har vist sig at det ikke kunne lade sig gøre rent økonomisk. Det koster mange millioner at trække en ledning der ud – og pokker stå i at trække en ledning derud, hvis de små værker alligevel får en udstrakt hånd fra regeringen, siger Henrik Kraglund.

At der ikke var økonomi i at sende overskudsvarmen hverken til Ejstrupholm eller Nørre Snede fandt parterne ud af allerede i oktober måned sidste år. I den mellemliggende tid har KMC og Brande Fjernvarme arbejdet på at få de sidste detaljer på plads til det omfattende arbejde. 

Rolls Royce-motor
Når der i dag skrives under på aftalen, så er det med IESenergy som totalentreprenør. IESenergy har udarbejdet energikonceptet og det er også dem der har indgået aftalen med KMC.

Derudover skal IESenergy tage sig af samtlige installationer. 

Både hos KMC, hvor der skal installeres en del udstyr, og hos Brande Fjernvarme.

 - Vi installerer en Rolls-Royce gasmotor og kompressorer, der omdanner overskudsvarmen til fjernvarme. Det gøres på enmeget energieffektiv måde, hvor varmeeffekten af den indfyrede gas 4-dobles, altså en COP-værdi på omkring 4, fortæller Carlo Siebert fra IESenergy. 

Masser af overskudsvarme
I dag er cirka halvdelen af Brande bys husstande koblet på fjernvarmen, men det ser ud til at ændre sig snart. Ny lovgivning har nemlig åbnet for, at den sidste halvdel af husstandene i byen får mulighed for at få kartoffelmelsvarme i radiatorerne

- Der er givet mulighed for at vi kan udvide vores kundegrundlag. Kapaciteten hos KMC er stor, men, som det er nu, skal vi kun bruge 35.000 MWh af de 115.000 MWh. Hvis vi får resten af kunderne med, så når vi op på i alt 65.000 MWh – og så er der endda rigeligt tilbage til at dække behovet i Ejstrupholm og Nørre Snede, hvis det havde været rentabelt, siger Henrik Kraglund.

Brande Fjernvarme vil fremover fortsat anvende ca. 800.000 kubikmeter naturgas. Naturgas, der i dag anvendes for at producere ca. en fjerdedel af fjernvarmebehovet. I den nye løsning vil det kunne dække hele fjernvarmeforbruget.

Opdateret den 23. januar 2016, kl. 08:19

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078