23948sdkhjf

Nye materialer på vej til vindmøller og strømforsyninger

Nyt projekt kan skabe 1.000 nye arbejdspladser.

Danfoss og Grundfos er gået sammen med Vestas, KK Wind Solutions, Danfysik og Horsodan Elektronik i et nyt projekt, der går under navnet Advanced Power Electronic Technology and Tools (APETT).

Her lover man et paradigmeskifte inden for energiteknologisk produktion: Nye materialer og komponenter kan sammen med mere intelligent styring give kraftige forbedringer af danske effektelektroniske produkter i for eksempel vindmøller, pumper, motorstyringer og strømforsyninger.

- Effektelektronik er både med til at gøre samfundet mere energieffektivt og løse vores udfordringer med at integrere vedvarende energi i energisystemet. Vi vil komme med en helt ny teknologi, der er billigere, fylder mindre og er mere robust. En af nyskabelserne bliver at forsyne produkterne med en form for ”digital tvilling”, der kan overvåge dem og på forhånd forudsige, hvornår en fejl vil opstå, fortæller projektleder Frede Blaabjerg, professor på Aalborg Universitets Institut for Energiteknik.

Målet er …
Det ambitiøse mål for APETT er at reducere fremtidige produkters størrelse til det halve, samtidig med at tidsforbruget til test sættes ned med 20 procent. Projektet vil speede udviklingen af færdige apparater op ved at gøre virtuelle prototyper til en del af fremtidens design- og testværktøjer, når der udvikles effektelektronik. Samtidig skal der sættes ind over for de omkostninger til vedligeholdelse og garanti, som i dag er en stor udfordring.

- Teknologien flytter sig hurtigt takket være fremkomsten af nye materialer. Det er nødvendigt at komme hurtigt på markedet med nye produkter, men det er også vigtigt, at teknologien ikke har for mange fejl. Vi forventer, at vi kan reducere vedligeholdelses- og garantiomkostningerne med 50 procent, siger Frede Blaabjerg, som i det nye projekt også samarbejder med Syddansk Universitet og City University of Hong Kong.

Konsortiet bag projektet har anslået, at det kan føre til 1.000 fremtidige arbejdspladser på et område, som samtidig understøtter Danmarks og EUs strategier om en mere bæredygtig og effektiv energisektor.

Innovationsfonden investerer 35 mio. kroner i projektet, der har et budget på 48 mio. kr. 

APETT vil løbe over de kommende 4,5 år. 

Deltagere i projektet

  • Aalborg Universitet
  • Syddansk Universitet
  • Grundfos 
  • Danfoss Drives
  • Vestas Wind Systems
  • KK Wind Solutions
  • Danfysik 
  • Horsodan Elektronik 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156