23948sdkhjf

Energinet.dk moderniserer tekniske krav til termiske anlæg

De nye krav er allerede trådt i kraft.

Energinet.dk sendte mandag den 9. januar en modernisering af de tekniske krav, som termiske anlæg skal opfylde for at blive tilsluttet til elnettet, til anmeldelse ved Energitilsynet.

Det betyder at de forskrifter, der har været gældende og sidst ændret i 2008, nu er erstattet af de nye forskrifter fra Energinet.dk. Også selvom Energitilsynet endnu ikke har taget stilling til eller godkendt disse.

-  De gælder faktisk fra i går, men vi kommer ikke som en tyv om natten og ændrer kravene til eksisterende anlæg, fortæller afdelingsleder for Systemoptimering hos Energinet.dk Anders Pallesen Jensen til Energy Supply og uddyber.

- Som det altid er, når man ændrer noget, så vil det betyde, at nye anlæg skal leve op til krav, de ikke skal i dag. Derfor er vi i dialog med aktører og interessenter for at informere om ændringerne. 

Proces baseret på dialog
Energitilsynet er nu i gang med at tage stilling til ændringerne og vil i den forbindelse foretage en høring, hvor aktører i branchen har mulighed for at komme med indvendinger.

Anders Pallesen Jensen forventer dog ikke, at der bliver det helt store at komme efter.

Energinet.dk har nemlig sammen med aktører i elsektoren og producenter af anlæg arbejdet på ændringerne i mere end et år.

En proces der har inkluderet både møder, dialog med deltagende aktører samt to høringsperioder.

Hvad ændres og hvorfor

Det er disse forskrifter det drejer sig om: 

  •  TF 3.2.3 - Teknisk forskrift for termiske kraftværksenheder på 1,5 MW eller mere
  • TF 3.2.4 - Teknisk forskrift for termiske kraftværksenheder større end 11 kW og mindre end 1,5 MW.

Energinet.dk ønsker dem fremover samlet i en forskrift:

  • TF 3.2.3 - Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kW. 

Det gør man fordi tiden er løbet fra en del af kravene, der er forældede og ikke længere nødvendige for sikker drift af elnettet. Derudover har man ønsket at ensrette standarderne dels for nettilslutningen af termiske anlæg vs. nettilslutningen af sol- og vindanlæg - dels for at ensarte kravene for nettilslutningen af termiske anlæg i Øst- vs. Vestdanmark.

Det nye
I forbindelse med moderniseringen af de teknisk krav har Energinet.dk slettet en del forældrede krav.

- Det drejer sig blandt andet om tekniske krav til opstartstider, blok ø-drift, starttider til indkobling, overlastevne, minimumseffekt og så har vi harmoniseret et krav til fault-ride-through, fortæller Anders Pallesen Jensen.

Samtidig er der rykket en del nyt ind i forskrifterne:

-  For de små termiske anlæg bliver kravene nu sidestillet med kravene til sol- og vind. Det vil sige skærpede krav til frekvensrespons, Q-regulering og effektfaktorregulering. Desuden har vi præciseret kravene til simuleringsmodel for anlæg over 10 MW, forklarer Anders Pallesen Jensen.

Hvornår Energitilsynet har afsluttet sin behandling af ændringerne til de tekniske krav vides ikke. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095