23948sdkhjf

Minister stolt over de ”grimme” møller

I dag torsdag den 22. december 2016 når havvindmølleparken Kriegers Flak og de to kystnære vindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord en milepæl.

Aftalerne om opførelsen af alle tre parker underskrives nemlig i dag af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og Vattenfalls topchef Ole Bigum Nielsen.

Prisudviklingen siden 2010

  • Anholt Havvindmøllepark (400 MW) – 105,1 øre/kWh (2010-priser).
  • Horns Rev III (400 MW) – 77,0 øre/kWh (2015-priser)
  • Kystnære vindmøller (350 MW) – 47,5 øre/kWh (2016-priser)
  • Kriegers Flak (600 MW) – 37,2 øre/kWh (2016-priser)

Det er nemlig Vattenfall, der skal opføre alle tre parker til historisk lave priser.

-  47,5 øre pr kWh for Vesterhav Syd og Vesterhav Nords vedkommende og 37,2 øre pr. kWh for Kriegers Flaks vedkommende.

Sidstnævnte pris er den laveste pris på havmøllestrøm i verden.

For dyre eller for grimme?

Når det er en milepæl, er det fordi, at alle tre parker har levet en omtumlet tilværelse – ikke mindst de kystnære havmølleparker.

Tilbage i maj-måned lagde regeringen nemlig op til at droppe de kystnære havmølle-parker, da de blev for dyre. Senere hen var argumentet slet og ret, at de var for grimme.

- For os handler det ikke alene om prisen. Det handler lige så meget om, hvad det er for en oplevelse, man har ved de danske kyster

Sådan lød det i følge Finans.dk fra klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt tilbage i september måned.

Og med Vattenfalls pris - på 47,5 øre pr. kWh – 30 procent lavere end prisloftet som Energiaftalen fra 2012 fastsatte, var det i hvert tilfælde svært at fastholde pris-argumentet.

Regeringen fik i oktober måned svært ved at samle flertal for at droppe udbuddet om de kystnære havmølleparker – og så i november indgik Regeringen en bred politisk aftale om at skrotte PSO’en og igangsætte arbejdet med de kystnære havmøller.

I dag skrives der således under på aftalen om opførelsen af de udskældte kystnære havmølleparker.

Stolthed erstatter grimhed

Når ministeren i dag sætter sin underskrift på papiret, så ser det ud til at stoltheden har erstattet fornemmelsen for grimhed.

- I morgen underskriver jeg aftale på Kriegers Flak havvindmøllepark til verdens laveste budpris. Danmark er helt i front #dkpol #stoltafDK, skrev Lars Christian Lilleholt i går på Twitter og dagen før lød det:

 - Glæder mig til torsdag kl. 10, hvor jeg underskriver aftaler på ny havvind der giver grøn el til 1 mio. danske husstande #dkpol #stoltafDK.

 

Fakta om Kriegers Flak

Havvindmølleparken skal opføres i Østersøen på Kriegers Flak, øst for Møn, hvor den korteste afstand til kysten er ca. 15 km.

Kriegers Flak havvindmøllepark vil være på 600 MW, og er dermed den største havvindmøllepark i Danmark og Østersøen. Havvindmølleparken opføres mellem 1. januar 2019 og 31. december 2021. 

Kriegers Flak kan producere strøm svarende til mere end 600.000 husstandes årlige elforbrug.  

Fakta om Vesterhav Nord og Vesterhav Syd

Resultatet af udbuddet af det kystnære havmølleprojekt er to havmølleparker. Den ene bliver på 170 MW ved Vesterhav Nord (området ud for Harboøre Tange ved den jyske vestkyst). Den anden bliver på 180 MW ved Vesterhav Syd (området ud for Holmsland Klit ved den jyske vestkyst). Begge steder skal vindmøllerne stå mindst 4 km fra kysten. Havvindmølleparkerne skal senest være opført den 31. december 2020. 

Tilsammen kan de to parker producere strøm svarende til mere end 350.000 husstandes årlige elforbrug. 

Artiklen er en del af temaet Kriegers Flak.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125