23948sdkhjf

Kriegers Flak: Kabelforhandlinger brudt sammen

Det hele står og falder med gæsteprincippet og fuld tilstedeværelsesretten.

Energinet.dk har siden foråret 2016 ført forhandlinger med de lodsejere, der ligger på strækningen Rødvig gennem Bjæverskov og Ishøj til Hove i Nordsjælland. Her skal nedgraves 100 kilometer nye elkabler, der skal hente strømmen fra havmølleparken Kriegers Flak ind på land og videre til Tyskland.

På strækningen befinder sig ca. 180 lodsejere med hvem man har forhandlet. Med en stor del af lodsejerne er der forhandlet en aftale hjem, men med ca. 50 lodsejere er forhandligerne gået i hårdknude.

- Forhandligerne strandede før sommerferie. Dengang gik Landbrug & Fødevarer ind i forhandlingerne på lodsejernes side. Men vi kan se nu, at de uenigheder vi havde med lodsejerne – de går igen hos Landbrug & Fødevarer, fortæller afdelingsleder Ole Buhl hos Energinet.dk.

Gæsteprincip vs. fuld tilstedeværelse

Uenighederne drejer sig om, hvorvidt der skal gøres brug af gæsteprincippet eller ”fuld tilstedeværelsesret”. Hos Energinet.dk vil man arbejde med fuld tilstedeværelsesret.

-  Det vil vi, fordi vi ikke ønsker, at landmanden senere kan komme bede os om at flytte os. Vi kan ikke acceptere gæstevilkår, da der er store omkostninger ved at flytte ledningerne, fortæller Ole Buhl.

Han fortæller, at man normalt ved den her slags sager har en frivillighedsprocent på 95-98, men at man i dette tilfælde ligger langt lavere. Hvorfor det er tilfældet, kan han ikke svare på.

- Jeg ved det ikke, siger han og forklarer:

- I den her slags sager går vi altid ind og spørger landmanden og tilpasser linjeføringen i så vid udstrækning som muligt. Men vi kan som sagt ikke tage højde for alle mulige fremtidige scenarier, siger han.

Ekspropriation 

Næste skridt for Energinet.dk er ekspropriation

- Vi har fået tilladelse på ekspropriation på den første delstrækning – så forventer vi at få ret til vores kabellægning. Vi har taget højde for det her i planlægningen men det har antaget et større omfang end forventet. Men vi forventer dog at være færdige med kabellægningen til tiden, siger Ole Buhl.

Artiklen er en del af temaet Kriegers Flak.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11