23948sdkhjf

For 11 millioner gås, and og flæskesteg

Juleaften bruger danskerne fem millioner kilowatt-timer mere end normalt.

Der er nogle tidspunkter på året, hvor danskerne  er mere afhængige af en sikker og stabil elforsyning end i hverdagene.

Den 24. december og nytårsaften er et par gode eksempler.

Der skal ganske enkelt være strøm i kontakten, når DR sender Walt Disneys juleshow, når der julehygges, og når gås, and og flæskesteg tilberedes.

Ud over behovet for en stabil strømforsyning, så bruges der juleaften ca. fem millioner kilowatt-timer mere end normalt. Det svarer til et merforbrug i strøm på ca. 11 millioner kroner. 

- Forbruget peaker mellem kl. 17-18.30 den 24. december, hvorefter det styrtdykker til et meget lavt forbrug – familier og venner rykker sammen, så i nogle hjem er der slet ikke et forbrug, madlavningen er overstået, og virksomheder er lukket. I løbet af de sidste par år er juleaftens peak dog begyndt at flade lidt ud. Vi kan ikke komme på anden forklaring end, at det er trenden med at langtidsstege, der spreder forbruget ud over lidt flere timer, oplyser medie- og kommunikationsansvarlig hos Radius Morten Kidal. 

Overvåger el-nettet

Hos Dong Energy’s elnetselskab Radius er en række medarbejdere på arbejde juleaften. Ved fælles indsats tager de hånd om de strømafbrydelser, der måtte opstå, så forsyningen så hurtigt som muligt kan blive genoprettet.

Torben Lindberg Poulsen er overvågningsspecialist, og han har vagten i Radius’ Netcenter i Virum. Her kan han følge med i, hvad der sker i elnettet i Storkøbenhavn, Nordsjælland og dele af Vestsjælland. Og han er klar til at rykke ud.

- Det er jo her i Netcentret, at alarmen går, når der kommer en strømafbrydelse”, fortæller han. ”Vi er altid på stikkerne, så kolleger hurtigt kan finde frem til strømafbrydelsen, men det er nu noget helt særligt jule- og nytårsaften. Egentlig håber jeg, at det bliver en rigtig kedelig aften, for så er vi sikre på, at kunderne har strøm i kontakterne-

Nettet kan fint følge med

Juleaften er det som sagt især ved 17-tiden, at forbruget stiger, da ovnene rundt omkring bliver tændt. Men belastningen er ikke større, end at elnettet fint kan følge med.

 - Vi ser, at nogle stiksikringer ryger – de sidder i de små transformerskabe ude ved fortovet. Her er det min opgave at få fat i en af de montører, som er på vagt og kan køre ud fra sin bolig. Vi samarbejder også med lokale elinstallatører, så vi er godt dækket ind, konstaterer Torben.

Endelig vil man fra Netcentret i Virum kunne omlægge dele af forsyningen, så strømmen ledes uden om de fejlramte anlæg.

Per & Diana i marken

Også på Radius’ kontor, lager og værksted i Ballerup er der aktivitet juleaften – det er nemlig omdrejningspunkt for de medarbejdere, der skal ud i marken og genoprette forsyningen.

Rollerne her er fordelt helt klart, understreger afdelingsleder Per Jensen Hangaard.

 - Hvis der kommer en melding om strømafbrydelse fra Radius’ Netcenter, er en række bagvagter ved telefonerne. Én medarbejder vil køre ind til lageret på Brydehusvej og gøre materialer klar til udlevering. En anden sørger for at tilkalde og koordinere i forhold til fejlsøgning ude i marken. En mekaniker er parat til at rykke ud, hvis der sker noget med teknikernes biler eller, hvis der skal klargøres mobile elværker i forbindelse med komplicerede og langvarig skadesudbedring i marken. Og endnu en medarbejder vil kunne rykke ud til en af de afgørende hovedstationer, der forsyner rigtig mange kunder.

Diana Severinsen er en af de medarbejdere, som er på tilkaldevagt den 24. december. Det har hun prøvet før, og hun træffer altid nogle forholdsregler.

 - Min familie ved, at det er en del af jobbet, at jeg kan blive kaldt ind for at styre lageret og udlevering af materialer på alle tider af døgnet. Vi har aftaler om, hvor børnene bliver afleveret, hvis det er nødvendigt, og om hvem der sørger for maden, hvis jeg ikke kan. Man vænner sig til det, og jeg er klar. Selv om jeg selvfølgelig, som alle andre jeg kender, håber på en stille og fredelig juleaften sammen med familien. 

Og det er ikke kun danskere i Storkøbenhavn og på Sjælland der kan føle sig sikre juleaften.

- Alle netselskaber har et døgnberedskab og vil kunne rykke ud, forsikrer Morten Kidal. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093